Сезонът на дъждовете дойде. Като прибавим и лошото състояние на

...
Сезонът на дъждовете дойде. Като прибавим и лошото състояние на
Коментари Харесай

Как да шофираме безопасно при силен дъжд

Сезонът на дъждовете пристигна. Като прибавим и неприятното положение на пътната ни инфраструктура и високата скорост, ръководството на автомобил при дъжд става още по сложна задача. Налице са всички предпоставки за пораждане на най-опасната обстановка на влажен път - по този начин нареченият аквапланинг .

Какво е аквапланинг

 Снимка 319393

Това е моментът, в който автомобилът за известно време става неуправляем и водачът не може да направи нищо. Единствено комбинацията от няколко дейности може да ни защищити от рисковите последици при аквапланинг.

Когато вали, две неща са от първостепенно значение: скоростта на придвижване и положението на гумите. Въпреки неприятните условия, може да карате безвредно при дъждовно време, стига да имате поради двете гореспоменати съществени неща.

Трябва да обърнете изключително внимание на гумите, тъй като колкото по-износена е гумата, толкоз по-малка е дълбочината на протектора, а вероятността автомобилът ви да сервира става още по-голяма.

 Снимка 319394

По закон можете да карате с протектор 1,6 мм . Специалистите обаче поучават гумите да се сменят, когато дълбочината на протектора е покрай 4 мм . Когато протекторът е по-плитък, държанието на колата се утежнява фрапантно. За съпоставяне протекторът на нова лятна гума е към 8 мм .

Внимание би трябвало да се отделя и на налягането на гумите , тъй като то оказва голямо въздействие върху ръководството на автомобила при дъждовно време. Проверявайте го на всеки две седмици.

 Снимка 319395

Превенция

При мощен дъжд намалете скоростта . Всички водачи би трябвало да плануват рисковите обстановки и да заобикалят шофиране в наводнените сектори, тъй като там рискът автомобилът да сервира е максимален.

Какво да вършим, в случай че се случи

Специалистите от Nokian Tyres поучават, в случай че въпреки всичко аквапланирането се случи макар всички защитни ограничения, значимо е да останете спокойни и да реагирате вярно.

1. Трябва да натиснете съединителя и да освободите педала на газта

2. Трябва да държите устойчиво кормилото. Не го въртете под паника наляво и надясно, защото при аквапланинг колата няма да реагира, а когато гумите намерят сцепление с пътя колата ще потегли в незнайна посока.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР