Сезонът на червеното вино отмина и на дневен ред отново

...
Сезонът на червеното вино отмина и на дневен ред отново
Коментари Харесай

4 апетитни мезета, с които бирата ще ви се услади

Сезонът на аленото вино отмина и на дневен ред още веднъж са студените бири и апетитните мезета. Пикантни, солени, топли или студени – тук ще намерите най-малко по едно мезе за вашия усет.

Шишчета с риба и цитруси

600 г филе от сьомга
150 г чери домати
1 глава резене
1 портокал
2 лайма
сол на усет
сусамово олио за намазване

Филето от сьомга се реже на кубчета. Резенето се нарязва на неголеми части. Лаймовете и портокалът се измиват добре и се режат на полумесеци. Рибата, резенето, цитрусите и чери доматчетата се нанизват на шишчета. Мажат се със сусамово олио и се посоляват. Пекат се на грил от всички страни до подготвеност.

Печени пилешки крилца със сос от синьо сирене

2 кг пилешки крилца
150 г краве масло
150 мл пикантен сос „ Шрирача “
3–4 стръка стеблена целина
сол на усет

за соса:

100 г майонеза
100 г кисело
мляко
50 г синьо сирене
сокът от 1/4 лимон
1/4 ч. л. риган
1 щипка чесън на прахуляк
сол и черен пипер на усет

Крилцата се разделят надве и се посоляват. Маслото се разтопява, смесва се с лютия сос и се разрушава добре, до хомогенизиране. Крилцата се заливат с половината от тази примес и се оставят да престоят една нощ. След това се подреждат в тава с незалепващо покритие и се пекат 10–15 минути, на грил стратегия, в загрята на 240 градуса фурна. Обръщат се и се пекат още 5–10. Изваждат се от фурната, заливат се с останалия сос и се разбъркват. Целината се обелва и се нарязва на гредички. Киселото мляко, майонезата и лимоновият сок се разбъркват добре. Добавят се натрошеното синьо сирене, риганът, чесънът, сол и черен пипер на усет и още веднъж се разбърква. Крилцата се сервират със соса и с късчета целина.

Пържени картофи с лют сос

1 кг картофи
зехтин за пържене на маслена баня

за соса:

400 г домати на кубчета (от консерва)
3 скилидки чесън
1/2 глава червен лук
1 дафинов лист
2 с. л. зехтин
1 с. л. червен пипер (или 1 с. л. пушен)
1 ч. л. захар 1/4 ч. л. кайенски пипер
сол на усет

Картофите се белят и се режат на огромни кубчета. Пържат се на няколко пъти в сгорещения зехтин до полуготовност, за към 8 минути. Изваждат се в цедилка, с цел да се отцедят от непотребната лой. Лукът и чесънът за соса се наситняват и се запържват в зехтина. Прибавят се дафиновият лист, аленият пипер, кайенският пипер, доматите, 100 мл вода, сол на усет и захарта. Готви се към 15 минути, дърпа се от огъня и сосът се прецежда през едра цедилка. Картофите се пържат още един път – до подготвеност. Изваждат се и се отцеждат от непотребната лой, след което се посоляват. Сервират се със соса и бира.

Разядка от чушки и чесън върху качамак

500 г червени чушки
50 мл зехтин „ Екстра върджин “
8 скилидки чесън
150 г краве сирене
4 стръка мащерка
сол и черен пипер на усет

за качамака:

100 г царевичен грис за качамак (инстантен)
300 мл зеленчуков бульон
50 г сирене „ Пармезан ”
2 стръка мащерка
зехтин за намазване
сол на усет

Бульонът се овкусява със сол и се кипва. Сипва се царевичният грис и се готви на слаб огън при непрекъснато бъркане, до момента в който всмуква течността и се свари. Дърпа се от огъня. Добавят се настърганият пармезан, листенцата мащерка и се разбърква добре. Сместа се разстила на тъничък към 1 см слой върху намазана със зехтин хартия за печене и се оставя да се охлади. Чесънът се бели и се поставя в дребен съд за печене. Залива се със зехтин, едвам го покрие, и се пече към 1 час в загрята на 150 градуса фурна, без вентилатор.

Чушките се избушват и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до подготвеност. След това се запарват, обелват се и се режат на жулиен. Смесват се с чесъна със зехтина, прибавя се и наситнената мащерка. Овкусяват се със сол и черен пипер. Оставят се да се мариноват за 20 минути. След това сместа се сипва в чопър и се накълцва. С помощта на кръг от качамака се изрязват кръгове. Намазват се със зехтин и се запичат на грил тиган от двете страни. Сместа с чушки се разбърква с натрошеното сирене и се разпределя върху шайбите от качамак.

Източник: bonapeti.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР