Сезон 2020/21 за Световната купа по ски алпийски дисциплини бе

...
Сезон 2020/21 за Световната купа по ски алпийски дисциплини бе
Коментари Харесай

Банско приема допълнителен гигантски слалом за Световната купа

Сезон 2020/21 за Световната купа по ски алпийски дисциплини бе открит с обичайните два великански слалома в Зьолден (Ав), извоювани от Марта Басино (Ит) при дамите и Лукас Браатен (Нор) при мъжете. И с това като че ли обичайното в Белия керван приключва. 

Първо, тъй като поради пандемията на ковид интернационалната ски федерация (FIS) разреши край пистата да има едвам 400 индивида, освен това те бяха най-вече представители на медиите и механически лица. И второ, надалеч по-важно, бяха направени драстични разбърквания в календара за сезона. А това докара и до смяна на надпреварите през февруари в Банско, само че въпреки всичко не и до редуциране на броя им.

За начало, поради медицинския протокол против COVID-19 FIS анулира всички съревнования в Северна Америка (Килингтън, Лейк Луис, Бийвър Крийк), като ги разпредели из европейските зимни центрове. След това бе решено също по този начин мъжките и женските състезания да се провеждат поотделно. Скоростните и техничните дисциплини също бяха разделени, поради което този сезон изобщо няма да има алпийска композиция. 

След прегрупирането се оказа, че в повечето курорти ще има по два или повече старта само в една дисциплинираност. Изключенията са доста малко: Алта Бадия (Ит) и Кранска Гора (Слвн) ще приемат слалом и великански слалом за мъже, а Семеринг (Ав) и Ясна (Слвк) ще предложат същата стратегия при жените; в Аделбоден (Швейц) пък ще има слалом и два гигантски за мъже.

Смесване на скоростни дисциплини (спускане и супер-Г) с технични се планува едва 4 пъти в целия календар за Световната купа - във Венген (Швейц, две спускания и слалом за мъже), в Кицбюел (Ав, втурване, супер-Г и слалом за мъже), както и на международното състезание в Кортина д`Ампецо (Ит) и на финалите в Ленцерхайде (Швейц) в средата на март, когато би трябвало да има надпревари във всички дисциплини.

В  последна сметка календарът на мъжете бе закован на 39 старта в 18 зимни центъра на 9 страни, а на дамите - на 35 в 20 курорта на 11 страни.

България си резервира датите за надпреварите този сезон, само че с лека промяна. По предварителна стратегия в Банско на 27 и 28 февруари трябваше да се проведат алпийска композиция и великански слалом за мъже. При новото систематизиране (след премахването на комбинациите от програмата) надпреварите ще са два гигантски слалома за мъже.

Засега в спортния календар остава и международното състезание за младежи и девойки до 21 година, което е поверено също на Банско - сред 1 и 10 март. 

Но... FIS си резервира правото за спомагателни промени, отлагания и анулация на надпревари според от коронавирусната пандемия. При това, защото всички стартове (с изключение на втурване и супер-Г за дами на олимпийското трасе в Янцин (Кит) в края на февруари) ще са на Стария континент, тези решения ще бъдат взимани съгласно новите рекомендации на Европейския съюз и картата, която ще демонстрира разпространяването на COVID-19 по райони, а не по страни. В момента към Банско да вземем за пример обстановката е високорискова и по тази причина министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов насочи апел да не се пътува до Благоевградска област. Което незабавно докара до стесняване на без това намалелите резервации за зимни почивки в Банско.

 

НОВИ ЗДРАВНИ ПАСПОРТИ

FIS ще вкара в най-скоро време нови здравни паспорти, в които в детайли ще се означават здравният статус и резултатите от тестванията за COVID-19 на скиорите по време на пандемията. Според международната централа паспортите, които в действителност ще са файлове в онлайн система, ще съдържат  " база данни за местонахождението и здравните данни на спортистите, предопределена за подкрепяне на участниците и уредниците на събитията, като ще съдържа също по този начин и резултатите от тестванията за ковид ".

Предвидено е системата да разрешава на скиорите да вкарват информацията за своето местоположение и за направените им проби за вируса. От електронната система пък уредниците на надпревари ще черпят информация за положението на всеки един състезател и ще взимат решения " съгласно избраните в другите райони здравни регулации ".

От FIS дадоха обещание да защитят въведените в системата информации в цялостно сходство с условията на единните разпоредби за отбрана на персоналните данни. 

Здравните паспорти бяха измежду главните тематики на полемиките на последния онлайн семинар за предварителна защита на разпространяването на COVID-19, извършен от международната ски централа предходната седмица, тъкмо преди откриващите надпревари за сезон 2020/21 на Световната купа в алпийските дисциплини в Зьолден. На тези великански слаломи не участваха трима съветски скиори поради обстоятелството, че двама от треньорите на тима са дали позитивни проби. 

Нововъведението обаче не се отнася единствено за алпийските дисциплини, а и за състезателите във всички спортове, управлявани от FIS - ски тичане, ски скокову, сноуборд, северна композиция и ски свободен жанр.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР