Сезон 2018 бе изключително успешен за надеждата на българския мотоциклетизъм

...
Сезон 2018 бе изключително успешен за надеждата на българския мотоциклетизъм
Коментари Харесай

Ангел Караньотов чупи рекорди в сезон 2018

Сезон 2018 бе извънредно сполучлив за вярата на българския мотоциклетизъм Ангел Караньотов. През годината Ангел записа осем полпозишъна, четири победи, четири втори места и едно пето от общо девет старта в България и чужбина. Един от най-големите гении на българския мотоциклетен спорт записа забележителни достижения в първия си спортен сезон на писта като част от екипа на Overdrive Racing Team. Ангел избра да се състезава с мотор Ducati Panigale R, зареден с гориво Shell V-Power и масло Shell Advance.

" Не един път съм казвал, че горивата на Shell са не просто хубави - Shell V-Power ми вдъхва сигурност, тъй като имам вяра на качествто му, а знаете че в мотоциклетните спортове техническите инженери и механици желаят на първо място успокоение. Именно спокойствието се реализира най-трудно в нашия спорт, а и то е най-скъпото. Щастлив съм да знам, че мотоциклетът ми се храни с най-хубавото и най-сигурното. Този сезон повече от половината надпревари се организираха при температури над 32-33 градуса. Сами можете да си визиите, какъв брой е мъчно да охладим един мотор работещ на оптимални обороти през 90% от времето. Постигаме оптималната мощ при оптимална работна температура. Shell V-Power не е просто положително гориво, то е сигурност! ", показа Ангел.

Най-значимите достижения на Караньотов са поставените два върха за най-бърза обиколка на пистата в Серес и за най-бърза обиколка на пистата в Румъния. Рекордът в Серес е подложен по време на втория кръг от шампионата (BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018) - хронометърът стопира на 1:18.564 мин., което е най-бързото време, постигано до този миг от български водач на пистата в Гърция.

" Ако би трябвало накратко да обобщя по какъв начин се показа Ангел Караньотов в спортния сезон 2018: Блестящо! Успя да върне " интригата в надпреварите " и хората по трибуните. Искам да благодаря на всички наши сътрудници, без чиято помощ това нямаше да е допустимо, и по-специално на Shell България за поддръжката ", разяснява Марио Гюзелев от Overdrive Racing Team.

" Поздравяваме Ангел за мощната упоритост, качества и мотивация постоянно да дава най-хубавото от себе си! Щастливи сме, че сме сътрудник на младия гений и можем да поддържаме интензивно неговата професионална кариера ", разяснява Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България.

Сезон 2018 в елементи:

Рекорд в Гърция на писта Серес - 1:18.564 мин. Въпреки достижението Караньотов финишира втори, изпреварен от най-големия си съперник от България – Мартин Чой. В единоборство за първото място се стига до физически контакт сред двамата водачи, при който Ангел излиза отвън трасето, само че съумява да се завърне и да приключи на второ място.

Заради травма Караньотов не започва в идващите две надпревари от шампионата. По време на петия кръг водачът на Overdrive Racing записва добър резултат на пистата в Долна Митрополия, където застава на второ място след Мартин Чой.

По време на шести и седми кръг от BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018 на пистата Моторпарк (Румъния) Караньотов приключва първи с голяма преднина сред него и втория водач Роберт Мурешан с 14,662 секунди и с 25,216 секунди преднина пред Мартин Чой, спечелвайки най-високото място на подиума безапелационно в първия спортен ден.

Във втория старт за уикенда заради пропуск от страна на механиците (непроверен болт на скоростния лост, който оставя мотоциклета единствено на една предавка в състезанието) Караньотов приключва 5-ти.

Следват две безапелационни победи като по учебник в Серес, по време на осми и девети кръг от шампионата. Още в петъчните тернировки Ангел " сподели мускули ", завъртайки времена с близо секунда и половина по-добри от тези на съперниците. И в съботното, и в неделното съревнование Ангел потегли от първа позиция и бе неосъществим за съперниците си.

Десети и единадесети кръг: още веднъж в Румъния, още веднъж връх

В петъчните тренировки Ангел още веднъж бе най-бърз с към 1,4 секунди пред Мурешан и с 2,1 секунди пред Чой. В събота на квалификациите Караньотов съумя да „ завърти “ и най-бързата обиколка на румънската писта, спирайки хронометъра на 1:38,768 мин., отреждайки му първа стартова позиция и връх за най-бързия водач на румънското трасе. В съботното съревнование Ангел потегли от първа позиция и още веднъж бе неосъществим за съперниците си.

В последна сметка Ангел сграбчи вицешампионската купа в BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018, само че с пасив от две пропуснати надпревари поради травма. В генералното класиране бе изпреварен от румънеца Роберт Мурешан с 13 точки.

До последния кръг Ангел водеше в класирането на Републиканския шампионат. През септември на пистата в Долна Митрополия Караньотов започва надпреварата със сериозна травма, само че въпреки всичко записа второ място.

Последният кръг от републиканският шампионат cе организира на 20-21 октомври, още веднъж на пистата край Плевен. Състезанието стартира с дъждовно време, само че обещаващо за младия водач на DUCATI. По време на формалната утринна подготовка Караньотов направи най-бърза обиколка с време 1:41:079, което беше близо половин секунда пред това на главния му съперник за купата. По време на втората квалификациона сесия метереологичната конюнктура се промени. На суха писта Ангел бе по-бавен и зае втора стартова позиция.

В неделя водачът с номер 79 започва ослепително. Поведе колоната от състезатели, като в първи завой влезе на челна позиция. Малко по-късно бе изпреварен от главния си конкурент. До финала двамата водачи направиха ужасно зрелищно шоу като подарък за всички почитатели на мотоциклетизма. Най-бързата обиколка на Ангел в надпреварата бе 1:31:292, което е с близо една стотна след главния му съперник, който даде най-хубаво време - 1:31:180.

В генералното класиране водачът на Overdrive Racing Team сграбчи среброто с актив от 150 точки, като от златото го раздели една-единствена точка.

Ето по какъв начин Ангел разяснява представянето си през миналата година:

" Беше страховит сезон! Имаме два върха - на пистата в Румъния и на Серес. Имаме и вицешампионска купа в Източна Европа и то с пропуснати цели 2 старта заради травма. Атмосферата в тима е страхотна. Благодаря на околните си и на всички, които ми оказват помощ. Срещнах доста положителни хора с огромни сърца.

Обобщавам 2018 за мен като извънредно сполучлива и щом погледна обратно, в мен се поява усмивка на задоволство от постигнатото. Няколко върха, няколко победи, няколко зрелищни борби и всичко това за първа година, и то с мотоциклет, който никой не бе виждал у нас на писти! Благодаря на всички от Оverdrive, на Стоян Ставрев и на татко ми. Специално желая да благодаря и на нашите сътрудници, които ме подкрепяха през целия спортен сезон в лицето на Shell България, Ауто Батери Трейд, Max Bet, Райфайзен Лизинг, Булстрад, Coldfire, Маргел, Boro, ShellAdvance, Dainese, D-air, Star Bg.com, Mobile.bg, Dunlop Motorsport, Energy Sports, Sector No Limits. "

… ах, ще ми е мъчно да я дочакам тази 2019!

Ангел Караньотов е единственият водач, първенец на България в три дисциплини – мотокрос, супермото и писта. Той е четирикратен европейски първенец по супермото и повторен вицешампион в Купата на нациите. Младият гений, който предходната година се завърна на пистата след спиране на спортната си кариера, се състезава в клас SuperBike 1000 за тима на Overdrive Racing с мотоциклет DUCATI Panigale R, обезпечен му от формалния вносител на Ducati за България. За втора поредна година Ангел получава поддръжка от страна на Shell България.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР