Сезирали сме компетентните институции за неизпълнения по договори на Напоителни

...
Сезирали сме компетентните институции за неизпълнения по договори на Напоителни
Коментари Харесай

Земеделският министър сезирал институциите за неизпълнения по договори на Напоителни системи

Сезирали сме способените институции за неизпълнения по контракти на " Напоителни системи " ЕАД и чакаме те да подхващат нужните дейности. Сигналите са за компании, които не спазили договорите си с сдружението и не са подхванали дейности по премахване на вреди по аварирали уреди. Това е декларирал министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос разрушени сектори от р. Места в област Благоевград. По думите му през декември 2021 година са нанесени вреди на 4 от 5 аварирали през януари 2021 година уреди, за които са разплатени 1 370 477 лева с Данък добавена стойност. От страна на " Напоителни системи " били изпратени уведомителни писма до изпълнителите на спешните поправки за нуждата от предприемане на дейности в сходство с клаузите на подписаните контракти, само че изпълнителите не отстранили вредите и не са възстановили компрометираните сектори.

" Извършването единствено на спешни и възстановителни работи е краткотрайно решение и желая да подчертая, че в случай че не бъдат подхванати дейности и предоставени средства за разчистване на речните кревати, такива повреди в бъдеще ще бъдат извънредно постоянно събитие ", счита Иванов.

По ориентировъчни калкулации единствено за възобновяване на нанесените вреди на оборудванията в областите Благоевград и Кюстендил през декември 2021 година са нужни 27 млн. лева
 Земеделският министър е упълномощил одит на Напоителни системи
Земеделският министър е упълномощил одит на Напоителни системи

Пълна бистрота в работата на Министерство на земеделието и храните даде обещание пред депутатите земеделският министър Иван Иванов

Иван Иванов е посетил през днешния ден и един от - в горски разсадник " Къщата " в Благоевград.

" Министерството на земеделието стартира инспекции в 17-те склада, от които държавните горски стопанства продават дърва за огрев непосредствено за да бъде обезпечена доставката на дървесина за локалното население и то на цена, която е търпима ". Това сподели министърът на земеделието доктор Иван Иванов, който посети един от складовете в държавен горски, осведоми той.

" Целта ни е да обезпечим както този отоплителен сезон, по този начин и идващия ", разяснява Иванов.

По думите му е планувано да има още 39 такива склада на територията на цялата страна, като общият им брой ще стане 56, с наклонност да набъбнат.

Иван Иванов е безапелационен, че това няма да е съперник на частния бизнес, тъй като добивът на дървесина и продажбата й на локалното население е част от активността на държавните горски предприятия. " Това, което може да се случи, е самите прекупвачи да се ориентират пазарно и да престане тази далавера в последните месеци - дървесината да доближи 160 лева на кубик, което за приходите на пенсионерите е недостижима цена. Нашата цел е не да изкривяваме пазара, в противен случай, да дадем опция на хората с ниски приходи да получат отопление ", смята той.
 Повече от 640 хиляди кубика дърва за огрев предоставени на 88 000 семейства
Повече от 640 хиляди кубика дърва за огрев предоставени на 88 000 семейства

Едва 15 общини задоволяват напълно потребностите на живущите

Разработени се два разновидността за доставяне на популацията с дърва - да се взимат напряко от склада или да се доставят до домовете.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР