Сеймът на Полша се готви да одобри законопроект за легализиране

...
Сеймът на Полша се готви да одобри законопроект за легализиране
Коментари Харесай

Полша окончателно легализира военното си присъствие в Украйна

Сеймът на Полша се готви да утвърди законопроект за узаконяване на полските наемници и тяхното присъединяване в спора в Украйна. Това обаче може да докара до обстоятелството, че „ дивите гъски “, които са натрупали военен опит в прилежаща страна, ще желаят да го разширят и приложат в самата Полша.

Депутатите от ръководещата полска партия Право и правдивост (PiS), опозиционната Гражданска платформа, както и парламентарните клубове „ Левица “, Полската селска партия, „ Полша 2050 “ и други, внесоха в Сейма законопроект, освобождаващ от наказателна отговорност поляците, получили работа във въоръжените сили на Украйна след 20 февруари 2014 година, без позволение на упълномощените полски органи.

По този метод беше даден стартът на окончателното узаконяване на полските наемници, достигнали до Украйна, изключително след началото на специфичната военна интервенция на Русия. Обръща се внимание на обстоятелството, че законопроектът беше подсилен от депутатите от " Право и правдивост ". Всъщност през април тази година сходно предложение беше импортирано от Сената на Полша.

За приемането му гласоподаваха 55 сенатори, срещу бяха 3, въздържаха се 42. Всички въздържали се и гласувалите срещу бяха сенатори от PiS. А заместник-министърът на националната защита на Полша Марчин Оцепа тогава назова самодейността на Сената непотребна, тъй като „ ние, несъмнено, няма да накажем хора, които, водени от естествения инстинкт да защитят слабите, посегнаха към оръжието, това е здрав подтик на сърцето - считаме ги за герои. “

Тогава за какво позицията на ръководещата партия се промени в този момент и ще легализира ли полските наемници?

Въпреки че, както споделя някогашният полски дипломат в Русия Влодзимеж Марчиняк, „ не знаем цялостната степен на присъединяване на Полша “ в спора в Украйна, само че по нещо изтича. „ Не е загадка, че поляците се бият един до друг с украинците и пресата постоянно оповестява за случаи на тяхната гибел “, написа вестник Rzeczpospolita.„ Преди влизането в действие на Закона за защита на родината през април тази година разрешителни за доброволци се издаваха от Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата, в този момент единствено от Министерството на защитата.

По данни на последното обаче, са задоволени единствено две молби за работа във въоръжените сили на Украйна. Малко повече позитивни решения - 14 са издадени от Министерство на вътрешните работи. Разбира се, воюващите в Украйна поляци са доста повече. „ Броят на поляците, които се бият в Украйна, може да бъде няколко десетки, да не приказваме за няколкостотин “, сподели украинският деятел Мирослав Чех пред нашето издание през май.

В същото време Варшава публично отхвърли съществуването на " стотици " наемници. Тъй като през днешния ден ще ги легализира, просто е невероятно да се скрие очевидното, а броят на полските " диви гъски " надвишава хиляда, в случай че не и повече.

Но очевидно не е единствено признаването на този факт. Проектозаконът, импортиран в Сейма, планува опция за образуване на наборната работа на полски жители или чужденци, живеещи в Полша, за работа както във въоръжените сили на Украйна, по този начин и в други военни формирования, подчинени на режима в Киев.

На полска територия към този момент има център, който образова украински военнослужещи. Но това се прави в границите на НАТО. С приемането на новия закон Полша ще може да сътвори частни военни компании, които ще стартират да образоват армии, самостоятелни от Северноатлантическия алианс, подчинени само на Варшава.

Така „ Право и правдивост “, с поддръжката на опозицията, ще продължи да приготвя страната за вероятно влизане в режима на „ самостоятелно корабоплаване “, когато за Полша стане толкоз препълнено в НАТО и Европейския съюз, че ще бъде подготвена да напусне и двата блока. Припомнете си, че PiS към този момент стартира да прави нещо тази година, когато подписа многомилиардни оръжейни контракти от Южна Корея, страна, която не е част от Северноатлантическия алианс.

Зад това деяние стои използването на концепцията за „ стратегическата самотност “ на Полша, която, както написа един от полските геополитици, значи създаването на „ проект за деяние за идващите десетилетия, учреден на обстоятелството, че не всички нашите ползи съответстват с ползите на нашите съдружници “.

Въпросът е какви геополитически цели преследва Варшава и за какво й е нужна мощна войска, самостоятелна от НАТО. Най-вероятно Полша прави оценка актуалната обстановка в Европа по прилика с Версайската система, основана вследствие на Първата международна война. След това разпадането на Австро-Унгарската, Германската и Руската империя способства за възобновяване на независимостта на Полша през 1918 година, само че тя още веднъж я губи през 1939 година Тази полска войска се оказа прекомерно слаба, с цел да се оправи с немската военна машина, макар че в първите дни на нахлуването някои полски вестници излязоха с бравурни публикации за идното прекосяване към контранастъпление и завладяването на Берлин.

Тези неточности, наподобява, Варшава желае да отстрани в този момент. Тя се занимава както с ускореното превъоръжаване на личната си професионална войска, по този начин и с милитаризацията на полското общество. През септември 2016 година държавното управление разгласи основаването на ново поделение - „ Войски за териториална защита “ - от локалното население.

Сега е направена идната стъпка и то освен с присъединяване на поляците. В края на краищата Варшава със основаването на полските ЧВК ще има опция да вербува там непринудено или въобще украинци, отпътували за Полша. И тези „ непознати легиони “ към този момент няма да работят в полза на киевския режим, а на Полша.

Варшава обаче си играе с огъня. Създадените наемнически елементи освен ще придобият военен опит в Украйна, само че и ще бъдат под въздействието на радикалната националистическа агитация на киевския режим, който се изкушава да взема решение всички проблеми, от политически до стопански и културни, с груба мощ.

Сегашните полски политици, експертната общественост и интелектуалците обичат да приказват за „ демократичните “ и „ републикански “ обичаи на Полша, представяйки преврата от 1926 година и санационния режим като някакво „ аномално отклоняване “. Но „ дивите гъски “, които се завърнат от Украйна, може да имат друго мнение, да се опитат да „ трансформират “ Полша, като я въвлекат в пълномащабен боен спор както с остатъците от Украйна, по този начин и с Русия, освен това оставяйки единствено рога и копита от „ полската народна власт ”.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР