Северозападното крайбрежие на Испания. В тази оранжерия, свързана с лаборатория,

...
Северозападното крайбрежие на Испания. В тази оранжерия, свързана с лаборатория,
Коментари Харесай

Зелена светлина: здравословна козметика и хранителни добавки от микроводорасли

Северозападното крайбрежие на Испания. В тази оранжерия, обвързвана с лаборатория, се отглеждат четири типа микроводорасли. Учените приказват за гражданска война. На дребно равнище. Онова, което се случва във ваните, в действителност дава обещание да прекрои визиите за произвеждане на хранителни добавки и козметика. На водораслите се разпореждат огромни очаквания.

Давид Суарес, биолог: Микроводораслите са дребни растения. Те се нуждаят от непрекъснат източник на светлина - естествена или изкуствена. Температурата също е значима за тях. В този парник поддържаме идеална температура за тях - сред 15 и 20 градуса. Движението е третото значимо условие. Водораслите би трябвало да се движат непрекъснато, тъй че всяко от тях да поема задоволително светлина и да се развива.
Преработката им е от изключително значение за по този начин наречената микрореволюция. Защото тя не включва никакви химични добавки. Под високо налягане се прибавя въглероден диоксид. Следва щедро размесване. Въглеродният диоксид се отделя и пренасочва за наново потребление, а утаените масла от водораслите се употребяват за производството на козметични артикули и хранителни добавки с антиоксидантно деяние. Ползите от процеса са двойни. От една страна се получава чист артикул, а от друга застрашените рибни типове получават нов късмет за оцеляване. Вече има сериозна опция, която замества улова им поради наличие на Омега-3 мастни киселини в месото им.
Мария Алварес, биолог: Концентрацията на Омега-3 в микроводораслите е доста по-висока, в сравнение с при рибите. Важно е да се разбере, че Омега-3 мастните киселини от водорасли са доста по-естествени. Самите риби не създават Омега-3. Те ги натрупват в тялото си, като гълтам водорасли.
Минусът на технологията към този момент е обвързван с оскъпяването на процеса. Химичните добавки го вършат по-евтин, само че компромисът е обвързван с чистотата на крайния артикул. Очакванията са... предстоящи - испанското ноухау да откри всеобщ банкет в производството и да намали цената здравословната козметика и храни в бъдеще.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР