Североизточна Унгария, област Токай. Тук се произвежда златното десертно вино,

...
Североизточна Унгария, област Токай. Тук се произвежда златното десертно вино,
Коментари Харесай

Унгария възстановява славата на вината от Токай

Североизточна Унгария, област Токай. Тук се създава златното десертно вино, добило известност в целия свят. Един от локалните производители е решил, че е време да възроди славата на запазената марка и на скъпото вино.

Золтан Ковач, управител на компания за произвеждане на вино: Взехме решение да наблегнем на това, което постоянно е било най-ценният артикул на Токай и да сложим цена, която токайското вино заслужава с извънредното си и пресонализиарно предложение.
Всичко се дължи на климата в Токай и на избран тип гъба. През есента дъждовните часове се редуват със слънчеви и в мекия климат съвсем всеки ден пада гъста и тежка мъгла. Това са идеалните условия за развиването на гъбата, която поразява част от зърната. Тя изсмуква водата, само че оставя ествствено насъбраните захари и резервира целостта на зърното. Става дума за изгниване, само че благородно, показват енолозите, и допълват, че точно стафидните гроздове придават характерния усет на токайското вино. Компанията е предивдила за продажба единствено 18 бутилки от виното, само че не какви да е, а от типа магнум. Този размер стъклени шишета събират литър и половина са желани от ценителите на превъзходното отлежаване на виното.

Матиаш Сик, енолог: Това доста покачва цената на виното като инвестиция. Защото времето за сериозна оценка на тези виновност ще пристигна след 30, 40, 50 години. А магнум бутилката ще пази виното по-дълго и даже може да смени притежателите си на търг няколко пъти.
Дългото отлежаване прибавя и нови аромати - на зелен чай и шипка, към главния усет на виното. Цената му е толкоз висока и поради многото ръчен труд, обвързван с произвеждането му. Гроздовите зърна се събират ръчно и за ден количеството стига 8-10 кг, в случай, че годината добра. Желаещи да си купят " виното на кралете или Кралят на виното " - както назовават токайската напитка, макар сериозната й цена, няма да липсват, уверени са експертите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР