Северномакедонското правителство обяви, че работата ще започне в близките седмици.

...
Северномакедонското правителство обяви, че работата ще започне в близките седмици.
Коментари Харесай

Северна Македония започва строежа на интерконектора с Гърция

Северномакедонското държавно управление разгласи, че работата ще стартира в околните седмици. Планът допуска той да бъде приключен в границите на 12 месеца.

Договорката сред гръцкият газов оператор DESFA и северномакедонския държавен оператор МЕР- Скопие планува построяването на връзка от малко над 120 км свързваща гръцкия град Неа Месемврия и македонския Неготино. Като македонската част от връзката е 68 км (между Неготино и граничният Гевгели). Връзката ще обезпечи достъп до LNG терминалите в Ревитуса, както и до Трансадриатическия газопровод (ТАП), по който върви азерски газ - същият, който получава и България.

Тази връзка ще разреши на северномакедонците да диверсифицират газовите си доставки, които досега идват само през преносната мрежа на " Булгартрансгаз " и връзката Кюстендил - Жидилово. И включват 100% съветски газ.

С този план на процедура гръцките енергийни ползи не престават да преобладават Югоизточна Европа - страната става главен състезател в доставките на природен газ за района. За сходни зависимости може да се приказва и в градежа на българския интерконектор, който би трябвало да бъде издигнат от гръцката компания Avax, само че заради политическата неангажираност на държавните управления на ГЕРБ се бави към този момент цяло десетилетие. Нелепото е, че през днешния ден, при полемиките в Народното събрание, точно някогашният енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова и нейният заместител Жечо Станков упрекнаха сегашните управници за забавянето на газопровода.
Реклама
Самият македонски интерконектор ще има потенциал 1,5-3 млрд кубических метра на година, като се разисква и превозването на зелен водород също в него.
Финансиране
68-те километра, които ще бъдат издигнати в Северна Македония ще се финансирани от Европейската капиталова банка (ЕИБ) със заем от 28,9 млн евро и от Европейския капиталов фонд за развиване на Западните Балкани (WBIF), който ще субсидира с грант от 12.4 млн евро.

Това е единствено дребна част от европейските пари, които влизат в Северна Македония, като от началото на пандемията през март 2020 година общо от Европейска инвестиционна банка са вложени 144 млн евро в развиване на бизнеса и инфраструктурата.

Лиляна Павлова, която е вице-президент на Европейска инвестиционна банка, отговарящ за Западните Балкани съобщи неотдавна, че " построяването на гръцко-македонския интерконектор е извънредно значим за района, с цел да се понижат зависимостите от единствено от една страна в доставките на газ, който ще обезпечи сигурни доставки при положение на дефицит, както и ще усили пазарната конкуренция посредством връзка с все по-диверсифицирания пазар на природен газ в Гърция ".
Реклама Топлоелектрическа централа на газ
С обезпечаването на спомагателни количества природен газ македонските управляващи имат желание да реконструират остарялата Топлоелектрическа централа " Неготино ", която не работи от близо 10 години. Целта е вместо мазут тя да употребява точно природен газ за производството на ток. Възможно е да се разгласи процедура за публично-частно партньорство за плана, като ориентировъчната инвестиция за един паро-газов блок с мощ 300 мВт (сегашният е с 230 мВт) е към 350 млн. евро.

Ако активността на централата бъде обновена обаче, това ще има още един резултат върху България, която в този момент изнася електрическа енергия за Северна Македония - опциите за продажба на ток ще намалеят. Същевременно в западната ни съседка се построяват и доста ВЕИ мощности, като един от последно оповестените планове е този на. С това страната може даже да стане експортьор на ток.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР