Северномакедонският премиер Зоран Заев отново разбуни духовете в западната ни

...
Северномакедонският премиер Зоран Заев отново разбуни духовете в западната ни
Коментари Харесай

Зоран Заев: В Македония са живели и македонци, и българи

Северномакедонският министър председател Зоран Заев още веднъж разбуни духовете в западната ни съседка с последното си изказване, обещано през днешния ден. " В края на 19-и и началото на 20-и век в района Македония исторически са живели македонци, които са говорили на македонски език, само че са живели и българи, които са говорили на български език. Имало е хора, които са се чувствали македонци; хора, които са се чувствали българи, само че и хора, които са се чувствали и македонци, и българи ", съобщи през днешния ден на конференция в страната си Заев.

Премиерът, намиращ се сред чука и наковалнята поради приема на Република Северна Македония в Европейски Съюз, който породи разногласия и кавги с България и несъгласие от наша страна, добави: " И с това общо минало, което е и македонско, и българско, което е част от нашата обща история, са произлезли двата модерни нации със своите два модерни езика: това са македонският език - със своя типов книжовен македонски език, и българският език - със своя типов книжовен български език. Това е решението ".

Заев сподели още пред локални публицисти, че нашите езици произлизат от " старославянската книжовност и просвета ", глаголицата и кирилицата, и даде образец: " Днес имаме " рака " в Македония, " ръка " в България, " рука " в Сърбия - това са корените. Корените можем да ги гледаме като нещо общо, което ни сплотява, или като нещо, което ни разделя. Ако сме европейци и сме умни, ще гледаме първото... Ако не признаем слабостите на историята, не можем да изградим общо бъдеще. Нуждаем се от история, която гради мост на другарство сред народите, ние сме затрупани от истории, които основават раздори и подтикват към непоносимост. Нека живеем през днешния ден! Време е да създадем история, която дава бъдеще за младежите и бъдещите генерации. "

В последно време министър председателят си навлече гневни рецензии в районен съд Македония . Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски прикани жителите на районен съд Македония да излязат на сигнален митинг след изявлението на премиера Зоран Заев за българска организация.

" Македония е за другарство, само че другарството значи взаимно почитание. Ако няма почитание, няма да се разберем. Нека не бъдем глупави, дано бъдем мощни, преди да е станало късно. Призовавам за безпартиен сигнален митинг в отбрана на алените линии, които са последната опора на нашата еднаквост...Тук не става въпрос за партии, а за Македония, Илинден и АСНОМ, какви сме и какви желаеме да останем ", написа Мицковски вън Facebook.

ВМРО-ДПМНЕ популяризира тази заран декларация, че Заев е " срам за страната " и след изразените от него " антидържавни възгледи " оставката е неизбежна стъпка.

Същевременно министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи съобщи, че идният интервал би трябвало да се употребява за връщане на доверието в Договора за другарство сред районен съд Македония и България, което би разрешило провеждането на междуправителствената конференция с Европейски Съюз през декември. Нерешаването на този въпрос в този момент съгласно него би оставило дълбоки последствия за връзките сред двете страни и за опцията той да бъде решен в бъдеще, написа " Слободен щемпел ".

Днес министър Каракачанов поздрави премиера Заев за декларираната позиция и уточни, че в случай че се върви в тази посока, идната година може да се приказва за започване на преговорния развой за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР