Северномакедонският премиер Зоран Заев коментира задължението европейското законодателство да се

...
Северномакедонският премиер Зоран Заев коментира задължението европейското законодателство да се
Коментари Харесай

Заев: Езикът ни не е северняшки, а македонски

Северномакедонският министър председател Зоран Заев разяснява задължението европейското законодателство да се преведе на македонски език.
„ Македонският език е посочен като език, на който европейското законодателство би трябвало да бъде преведено, преди да станем член на Европейски Съюз. Считаме го за нещо обикновено, общоприетоо, тъй като съгласно персоналната ни карта в Организация на обединените нации и съгласно правото ни на самоопределяне езикът ни е македонски и ние организираме интернационална връзка на македонски. Това е следващото удостоверение и признание на македонския език. Нека това бъде зов да спрем лъжите на тези, които лъжат месеци наред и споделят, че „ загубихме езика си “. И да спрат обидите и омалованията, наричайки го „ северняшки “. Ние приказваме македонски, който постепенно става част от огромното европейско семейство, дружно с другите европейски езици. Това е национализъм, това е грижа за родината, за македонската еднаквост “, съобщи водачът на СДСМ.
" Вчера станахме очевидци на различен доста значим исторически епизод в нашето придвижване към участие в Европейския съюз. Европейската комисия утвърди предлагането за рамка за договарянията за участие в Европейски Съюз и го показа за разглеждане на държавите-членки. Това е още едно удостоверение, че се движим напред по контури от нас път. Северна Македония се доближава още по-близо до Съюза, македонската интеграция се форсира “, съобщи Зоран Заев от трибуната пред Народното събрание, представен от скопската „ Нова ТВ “, предава БГНЕС.
Лидерът на СДСМ напомни, че новината идва 19 години след подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране като първа стъпка към интеграцията на страната в Европейски Съюз, 15 години от приемането на статута на претендент за участие, след 11 позитивни рекомендации за началото на договарянията и историческите решение на Европейския съвет от 26 март тази година да стартира договаряния за участието на страната в блока.
С отварянето на договарянията стартира нова фаза от напредъка на Северна Македония, нова фаза на македонската европезиця. Това значи по-бързо въвеждане на европейските стандарти във всички области и интеграцията на Скопие в икономическата и политическата система на Европейския съюз, изясни Заев.
„ След участието в НАТО постепенно, само че несъмнено ускоряваме процеса на интеграция в Европейски Съюз. Постигнамхме и двата стратегически уговорката за интервал от единствено три години. Това е триумф на държавното управление, на институциите, ръководени от СДСМ, това е триумф на всички жители, които са решени да имат бъдеще в Европейски Съюз. Благодарим на историческото хърватско председателство на Европейски Съюз, че взе решение да стартира договаряния за участие през март тази година. Много сме удовлетворени, че през вчерашния ден, в първия ден на немското председателство на Европейски Съюз, рамката за договаряния беше основана като предложение към страните членки “, означи водачът на СДСМ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР