Севернокорейците, потърсили в Южна Корея спасение от бруталния режим в

...
Севернокорейците, потърсили в Южна Корея спасение от бруталния режим в
Коментари Харесай

Враждебно отношение: защо избягали от режима на Ким се самоубиват в Южна Корея


Севернокорейците, потърсили в Южна Корея избавление от бруталния режим в Пхенян, постоянно би трябвало да крият корените си, с цел да получат работа или жилище. Нерядко стават и жертва на дискриминация.

Севернокорейски бойци следят демилитаризираната зона сред двете корейски страни

Неотдавнашната гибел на севернокорейска дезертьорка хвърли нова светлина върху изолацията, в която се намират доста бежанци от режима на. Други дезертьори настояват, че мъчно се приспособяват към новия си живот и постоянно са обект на дискриминация в Южна Корея.   

По данни на полицията на 19 октомври представител на Сеулската асоциация за жилищно настаняване е посетил жилището на дамата в града, защото тя е просрочила наема си с няколко месеца.

Служителят разкрил тялото на 49-годишната жена, чието име още не е открито. Извършена е аутопсия, само че напредналата фаза на разложение и фактът, че е жертвата е била облечена със зимни облекла, демонстрират, че дамата е умряла преди много време. 
Редакцията предлага
Случаят тревожи управляващите и представителите на общността на. Жената е пристигнала в Сеул през 2002 година и до 2017-а е работила дълги години като консултант на други дезертьори.

Южнокорейското министерство на обединяването, което управлява настаняването на дезертьори, разгласи незабавно преразглеждане на системата за ръководство на рецесии за бежанците, с цел да се подсигурява, че те имат достъп до поддръжка. 

Севернокорейските бежанци са дискриминирани

Юджин Ким е избягала дружно с майка си и сестра си от провинция Северен Хамгьонг поради глада в Северна Корея. Тя казва, че животът в Южна Корея може да бъде и кошмарен за бежанците, които познават само живота в затвореното севернокорейско общество. 

" Когато за първи път пристигнахме в Сеул, получихме огромна помощ от държавното управление и от неправителствени организации, помагащи на бежанците, което беше значимо ", споделя Ким. Тя е имала огромни пропуски в образованието си и е срещнала големи компликации с математиката и британския език в гимназията, която е записала в Сеул. 

Сега, когато е на 36 години, тя споделя, че по-сериозните проблеми са се показали, чак когато са се родили децата ѝ. 

" Когато най-голямото ми дете постъпи в детска градина, се сприятелих с други майки и им споделих, че идваме от Северна Корея. Тогава отношението им внезапно се промени ", споделя младата жена пред Дъждовни води. " Хората от Юга постоянно гледат отвисоко на бежанците от Севера, макар че сме от една и съща страна, приказваме еднакъв език и имаме идентичен генезис ”, споделя тя.

" Много хора имат доста отрицателна визия за бежанците, споделят, че сме пристигнали с празни ръце, а те трябвало да заплащат повече налози, с цел да се грижат и за нас ", продължава тя. " Медиите не оказват помощ, защото оповестяват единствено отрицателни неща за бежанците, а някои даже споделят, че сме шпиони ".

Езикови проблеми пред бежанците

Севернокорейците постоянно имат акцент или не са осведомени с южнокорейския диалект или известни изречения, а британският език им е неразбираем, защото в не се учат други езици.

Всичко това отличава бежанците от Северна Корея, споделя Ким, по тази причина доста от тях избират да крият произхода си, когато аплайват за работа или наемат парцел.

Нейната лична майка споделила на евентуален шеф, че е китайска корейка, защото считала, че по този начин има по-голям късмет да получи позицията. 
 Южна Корея: стачкуващи горят афиш с облика на севернокорейския водач Ким Чен Ун
Южна Корея: стачкуващи горят афиш с облика на севернокорейския водач Ким Чен Ун

Лий Ойн Ко е съоснователка на организацията " Freedom Speakers International ”, която оказва помощ на дезертьорите да напреднат с британския и по този начин да подобрят възможностите си за работа. " Това е, от което хората се нуждаят, когато идват при нас. Големият проблем са южнокорейците ", споделя тя. " Много хора не одобряват бежанците, по тази причина доста от тях оповестяват за случаи на дискриминация. Има и доста случаи, когато бежанците не споделят на хората, че са от Северна Корея, тъй като това им основава проблеми ".

" Корейците са разграничени към този момент повече от 70 години и хората от Юга на процедура нямат контакт с никого от Севера ", показва Лий. " Младите хора не знаят нищо за роднините си, които може да имат в Северна Корея. И въпреки да знаем, че там хората са облъчвани от агитация, би трябвало да си дадем сметка, че и нашето обучение и медии по същия метод способстват за това да мислим за Севера като за зложелател, който се готви да ни нападне ", споделя още тя.

Не е изолиран случай

Неотдавнашната гибел на е сходна на друг случай от юли 2019 година, когато в дребния им апартамент бяха открити телата на Хан Сунг Ок и нейния 6-годишен наследник. Местни медии оповестяват, че те са умрели от апетит, откакто преди години са избягали от Северна в Южна Корея в търсене на по-добър живот.

" Едни са самотни, тъй като нямат другари или семейство в едно общество, което е доста друго ", споделя Лий Ойн Ко.  " Други се замесват в закононарушения, трети губят парите си. Процентът на самоубийствата е висок сред дезертьорите. Много от тези хора са надълбоко разочаровани от южнокорейското общество, в което са потърсили избавление ”, добавя тя.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР