Севернокорейското външно министерство заяви днес, че преговорите с държавния секретар

...
Севернокорейското външно министерство заяви днес, че преговорите с държавния секретар
Коментари Харесай

Северна Корея обвини САЩ в едностранно искане за ядрено разоръжаване

Севернокорейското външно министерство съобщи през днешния ден, че договарянията с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо провокират " страдание " и упрекна Съединени американски щати в едностранни претенции за нуклеарно разоръжаване, заяви Българска телеграфна агенция, като цитира " Асошиейтед прес " и " Ройтерс ".

По-рано през днешния ден държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо завърши двудневните си диалози със севернокорейското управление без да се срещне с водача Ким Чен-ун, само че с поети задължения за нови разисквания по въпросите за нуклеарното разоръжаване и връщането на тленните остатъци на американски бойци, починали през Корейската война, заяви Българска телеграфна агенция, като цитира " Асошиейтед прес ".

В известие на севернокорейската осведомителна организация КЦТА, цитиращо неназован източник от министерството, се показва, че резултатът от договарянията с Помпейо са " извънредно притеснителни " и се насочва обвиняване към него, че желае цялостно, подлежащо на инспекция и необратимо заличаване на нуклеарните оръжия.

" Най-бързият метод " Корейският полуостров да стане безядрена зона е постепенният метод, при който двете страни да подхващат едновременни стъпки, оповестява организацията. Според нея " твърдото и непоколебимо " решение на Пхенян да изостави нуклеарните си оръжейни стратегии може да отслабне поради претенциите за едностранно нуклеарно разоръжаване.

Преди да отпътува от Пхенян, Помпейо съобщи пред публицисти, че диалозите му със заместник-председателя на Корейската трудова партия Ким Йон-чхол, почитан член на севернокорейското управление, са били " продуктивни ", минали са в дух на " откровеност " и е бил реализиран " огромен прогрес " в някои области. Той обаче акцентира, че в други области " има още много работа ", огромна част от която ще бъде свършена от работните групи на двете страни по обособените въпроси.

Помпейо заяви, че на 12 юли екип от Пентагона ще се срещне със севернокорейски представители на границата сред Северна и Южна Корея, с цел да обсъдят връщането на тленните остатъци на американските бойци, както и че скоро ще има договаряния на работно ниво по въпроса за разрушаването на севернокорейския обект за тествания на ракетни мотори.

В дните след историческата си среща на 12 юни с Ким Чен-ун в Сингапур президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че въпросите за връщането на тленните остатъци и разрушаването на ракетния обект са или завършени, или са в развой на привършване.

Помпейо обаче съобщи, че и по двата въпроса са нужни още договаряния.

" Имаме планувана среща за 12 юли - може да се измести с ден-два - на която ще има разисквания сред хората, които са виновни за връщането на тленните остатъци. Тя ще се състои на границата, като този развой ще стартира да търпи развиване в идващите дни ", сподели той, до момента в който се качваше на самолета си, с цел да отпътува за Токио.
За разрушаването на завода за ракетните мотори Помпейо сподели: " Разговаряхме за методите, по които би станало разрушаването, и тук имаме прочут прогрес, а по-късно проправихме пътя за по-нататъшни договаряния на работно ниво, с цел да могат екипите на двете страни да се съберат и да продължат разискванията ".
Помпейо отпътува за Токио, където ще има тристранна среща с министрите на външните работи на Япония и Южна Корея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР