Севернокорейският ръководител Ким Чен-ун е един от най-младите държавни глави

...
Севернокорейският ръководител Ким Чен-ун е един от най-младите държавни глави
Коментари Харесай

Ким Чен-ун разполага с абсолютна власт и с водородна бомба, за да я упражнява

Севернокорейският началник Ким Чен-ун е един от най-младите държавни глави в света. Но има безспорна власт, а и някои от най-мощните оръжия на планетата.

Вчерашният тест, когато наподобява бе тествана мощна атомна бомба, бележи нов стадий в неуморната акция на севернокорейския водач да трансформира страната си в нуклеарна мощ – безапелационна и плашеща.

Междувременно той подценява напълно всички предизвестия на интернационалната общественост, икономическите наказания и войнствените закани на американския президент Доналд Тръмп да удари страната му с военна мощ.

Когато наследява татко си Ким Чен-ир в края на декември 2011 година, Ким Чен-ун е най-малко на двайсетина години (точната му рождена дата не се знае). Специалистите го преценят като човек уязвим и некомпетентен, предразположен на операции от страна на вишестоящи.

Но той бързо съумява да се потвърди – смазва безпощадно всяко противоречие, в това число на най-високо ниво, заемайки в това време нападателна и провокационна позиция по отношение на интернационалната общественост.

През 2013 година подрежда изтезанието на авторитетния си чичо Джан Сон-тхек, упрекнат в измяна. Дълго време го подозират, че е провел зрелищното ликвидиране на своя полубрат Ким Чен-нам в Малайзия през февруари.

Показва и податливост към отдалечаване от Китай – единствения мощен съдружник на Пхенян, с отхвърли да се отклони от поетия курс към въоръжаване, намерено охулен от Пекин. И към момента не е посетил прилежащата страна, с цел да беседва с президента Си Дзинпин.

След гибелта на татко му наблюдаващите чакат, че младият водач ще потърси опора в група авторитетни сподвижници.

Скоро обаче трансформират мнението си, тъй като Ким Чен-ун се захваща да ликвидира всеки, който би могъл да съставлява опасност.

След изтезанието на чичо му чистки отстраняват още няколко висши сановници. През 2016 година Ким Чен-ун застава отпред на новосъздадения Държавен съвет, преобладаващ над всички останали управляващи в КНДР, и по този начин затвърждава абсолютния си надзор върху системата.

Ким е наследник на третата брачна половинка на татко си, Ко Йон-хи – корейска танцьорка, родена в Япония, умряла, съгласно известия от 2004 година, от рак на гърдата.

Прекарва част от ученическите си години в Швейцария, където за него се грижат вуйна му по майчина линия Ко Йон-сук и нейният брачен партньор.

Училищният личен състав и приятелите му, които съгласно печата не са знаели, че той е член на севернокорейската ръководеща фамилия, са запазили загатна за едно страхливо момче, което обичало да кара ски и да гледа филми с Жан-Клод ван Дам.

В изявление за „ Вашингтон пост” Ко Йон-сук, избягала през 1998 година в Съединени американски щати, го разказва като експлозивен юноша, незадоволително търпелив. И огромен почитател на баскетбола – до такава степен, че съгласно вуйна му се случвало да спи с топката.

Денис Родман, тогавашната звезда на „ Чикаго Булс”, нееднократно посещава Пхенян и е измежду дребното западняци, за които се знае, че скоро са разговаряли с Ким.

Ким Чен-ун знае от осемгодишен, че ще получи властта, само че се появява на публични места едвам от 2008 година, откакто татко му претърпява мозъчно-съдов случай. Тогава режимът форсира приготовленията за идващото възкачване на престола по завещание.

Навремето Ким Чен-ир е подготвян напълно намерено да поеме държавното кормило десетилетия преди гибелта на татко му, създателя на КНДР Ким Ир-сен, умрял през 1994 година

Въпреки неналичието на опит Ким Чен-ун се демонстрира податлив да продължи дипломацията на неуспеха, водена от татко му и дядо му – да основава поредност от рецесии, като провокира повдигане на залозите и предизвика интернационалната общественост да отговори.

Ким Ир-сен към момента е обожествяван в Северна Корея и внукът му очевидно се възползва от това, като имитира облеклото, подстрижката, жестовете и метода му на говорене, даже неговия почерк.

В същото време се разграничава от спорното завещание на татко си, при чието ръководство страховит апетит убива стотици хиляди, а може би милиони хора.

Ким е на власт към този момент шест години, само че интернационалната общественост знае малко за него. Той в никакъв случай не е бил на публично посещаване в чужбина.

За брака му се разбра едвам през юли 2012 година, когато бяха оповестени фотоси на млада жена – И Сол-джу, съпътстваща водача на публични прояви.

Южнокорейският щемпел заяви наскоро, че при започване на годината двойката се е сдобила с трето дете.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР