Севернокорейският лидер Ким Чен-ун възнамерява да попълни държавната хазна за

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун възнамерява да попълни държавната хазна за
Коментари Харесай

Пхенян ще принуди местния елит да купува държавни облигации

Севернокорейският водач Ким Чен-ун има намерение да попълни държавната хазна за сметка на богатите жители на страната, разяснява Financial Times. Изданието проучва новината, че за първи път от 2003 година Пхенян възнамерява да емитира държавни облигации. Ценните бумаги даже към този момент са отпечатани и доставени на централната банка на Северна Корея. Държавата възнамерява да употребява огромна част от тях като платежно средство: допуска се, че 60% от емисията ще бъде разпределена сред организации на бюджетна прехрана, тъй че да ги употребяват за разплащане с  снабдители в страната. Останалите 40%, съгласно изданието, би трябвало да бъдат закупени от богати жители на републиката.

Според Financial Times, пандемията на ковид и продължителните интернационалните наказания, наложени на Северна Корея са довели до най-лошия стопански спад от 1997 година насам. Емитирането на държавни облигации е ясно доказателство в поддръжка на това умозаключение, споделят специалисти, интервюирани от вестника. Освен това, решението за издаването на облигациите би могло да се пояснява и като сигнал, че Ким Чен Ун възвръща централизираното ръководство на стопанската система на страната и се отхвърля да вкара пазарни детайли в републиката.

„ Мисля, че това е първият действителен знак, че те са под доста сериозен финансов напън заради глобите и вируса “, споделя специалистът от Виенския университет Питър Уорд, който дефинира идното листване като „ огромно събитие “. В същото време, съгласно специалиста, купувачите на облигации нямат гаранции за възвръщане на вложенията в държавни бумаги, защото множеството от водачите в Северна Корея са просто „ некомпетентни “ при вземането на капиталови решения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР