Севернокорейският лидер Ким Чен-ун препотвърди ангажимента си за пълна денуклеаризация

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун препотвърди ангажимента си за пълна денуклеаризация
Коментари Харесай

Ким Чен-ун иска да спаси срещата с Тръмп

Севернокорейският водач Ким Чен-ун препотвърди уговорката си за " цялостна " денуклеаризация на Корейския полуостров и за осъществяване на плануваната среща с американския президент Доналд Тръмп, заяви в неделя президентът на Южна Корея Мун Дже-ин след вчерашната си среща с Ким в граничното населено място Панминчжон.

Тръмп, който предходната анулира плануваната за 12 юни среща с Ким, в това време даде да се разбере, че подготовката за нея продължава.

Новото развиване на обстановката стана допустимо след изненадваща среща в събота сред водачите на двете Кореи, показана от формалните корейски медии в " холивудски " жанр, на фона на трагична музика и ръкостискания в занимателен каданс.

Ким Чен-ун удостовери желанието си да води на 12 юни в Сингапур договаряния с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, съобщи на конференция в неделя южнокорейският президент Мун Дже-ин.

" Ким Чен-ун удостовери уговорката си за денуклеаризация на Корейския полуостров ", добави той.

По думите на Мун, водачът на Северна Корея е изразил безпокойствие поради продължаващото напрежение в връзките с Вашингтон. " Той е смутен от позициите на Съединени американски щати и за това дали те могат да дават на Северна Корея твърди гаранции за сигурност ", сподели президентът.

За решение на този въпрос са нужни директни двустранни контакти, сподели Мун даде обещание да окаже дейна поддръжка в тази тенденция.

" Надявам се след сполучливи договаряния сред водачите на Съединени американски щати и КНДР да се състои тристранна среща на върха с присъединяване на Република Корея, на която да бъде подписан документ за публично привършване на Корейската война ", сподели той.

По-рано Тръмп анулира плануваната за 12 юни среща с Ким Чен-ун поради " враждебността " на Северна Корея. В събота обаче той съобщи, че нещата се движат доста добре.

Би Би Си заяви, че американски делегат е отпътувал в неделя за Пхенян. Сапг Ким, някогашен американски дипломат в Южна Корея, ще води диалози със севернокорейския зам.-външен министър за подготовката на срещата, оповестиха американски и корейски медии.

Преговорите в Сигапур ще са кулминационна точка на дипломатическите старания, почнали тази година в опит да се разсее напрежението, заплашващо да прерасне във военна борба, сред нуклеарно въоръжената Северна Корея, от една страна, и Южна Корея и съдружника ий Съединени американски щати, от друга.

Проведената в събота среща сред водачите на двете Корея е втората посред им след първата историческа среща на 27 април.

Мун Дже-ин съобщи, че Ким Чен-ун е удостоверил уговорката си за " цялостна " денуклеаризация на Корейския полуостров, само че не бил сигурен дали Вашингтон може да подсигурява стабилността в неговия режим.

Притесненията на Ким са за това дали неговата страна може да се довери на Съединените щати във връзка с обещанието им да прекратят враждебните връзки, сподели още Мун.

Според корейските медии двамата водачи имали " прям разговор " и Ким " изрази своята непроменена воля за историческите...разговори на върха ". Той също така призовал за съдействие за " определяне на механизъм за непрекъснат и дълготраен мир " и е открит за " нова епоха на помиряване и единение ".

Корейските медии също така оповестяват, че двамата " топ водачи " от двете страни ще имат още диалози в петък.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР