Севернокорейският лидер Ким Чен Ун предупреди противниците си, че неговите

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун предупреди противниците си, че неговите
Коментари Харесай

Барабар Петко с мъжете! Ким Чен Ун заплаши: Ядрените ни сили са готови за истинска война

Севернокорейският водач Ким Чен Ун предизвести съперниците си, че неговите нуклеарни сили са изцяло готови за " същинска война ", ден след последния тест на ракета в изолираната страна.

" Нашите нуклеарни бойни сили... потвърдиха още веднъж цялостната си подготвеност за същинска война, с цел да слагат враговете под техен надзор ", сподели Ким, представен от Корейска централна новинарска организация (KCNA).

Пламенното изказване на Ким – първото му за ракетната стратегия на Северна Корея от няколко месеца – пристигна, откакто съгласно известията той е следил теста в сряда на крилати ракети с огромен обхват над води западно от Корейския полуостров.

В сряда се организира 26-ия ракетен тест на крилати или балистични ракети от режима на Ким тази година, съгласно броене на CNN, макар че анализаторите подчертаха, че отчетите на KCNA би трябвало да се третират с нараснало внимание, защото държавните медии на Северна Корея преди този момент надценяваха триумфа на сходни изстрелвания.

В понеделник държавните медии на Северна Корея нарушиха шестмесечното безмълвие по отношение на тазгодишната поредност от ракетни проби, потвърждавайки, че те са част от поредност от симулирани процедури, предопределени да показват готовността на Пхенян да изстреля тактически нуклеарни бойни глави по евентуални цели в Южна Корея.

В публикация от понеделник KCNA съобщи, че последните ракетни проби на Северна Корея демонстрират, че силите на страната са " изцяло подготвени да ударят и унищожат поставените обекти на плануваните места в избраното време ".

Ким Джун Рак, представител на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, удостовери, че Северна Корея е изстреляла две крилати ракети от региона Каечон, провинция Южен Пхьонган, от 2 часа сутринта локално време в сряда над Западно море, известно още като Жълто море.

" Южнокорейските военни бяха наясно със обстановката в действително време и поддържаха позиция на подготвеност, като си сътрудничеха тясно със Съединени американски щати, като в същото време ускориха наблюдението и бдителността ", сподели Ким на брифинг в четвъртък.

Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати съобщи, че няма коментар по отношение на отчетите за теста в сряда.

В дописка на KCNA се твърди, че крилатите ракети, тествани в сряда, са летели в овална форма и фигура 8 съвсем три часа над морето, преди да ударят задачата си.

Страхове от нуклеарен опит

Анализаторите подчертаха предпазливостта във връзка с информацията от KCNA.

" Струва си да напомним, че на детайлностите от тези отчети не може да се има вяра ", споделя Лейф-Ерик Ийсли, доцент по интернационалните проучвания в Женския университет Ewha в Сеул, пред CNN. " Режимът на Ким от време на време е изненадващо транспарантен по отношение на задачите за създаване на оръжия, само че също по този начин е податлив да преувеличава силата и опциите. "

Но Ийзли и други подчертаха, че отчетите на Северна Корея не би трябвало да се отхвърлят като елементарни самохвалства от Южна Корея и Запада.

Ким Донг Юб, професор в Университета за севернокорейски проучвания в Сеул, сподели, че севернокорейските ракетни проби демонстрират прогресираща стратегия, даже в случай че актуалните сили са пресилени.

" Фактът, че Ким Чен Ун е управлявал това изстрелване на ракета, допуска, че крилатата ракета е в последния стадий на разработка ", на мнение е той.

Крилатите ракети имат обилни разлики с балистичните ракети, които образуват по-голямата част от тестванията на Северна Корея тази година.

Една балистична ракета се изстрелва благодарение на ракета или ракети, след което пътува отвън земната атмосфера, плъзгайки се в космоса преди повторното й нахлуване в земната атмосфера, по-късно се спуска, задвижвана единствено от гравитацията, до своята цел. Крилатата ракета се задвижва от реактивен мотор, остава в земната атмосфера по време на полета си и е маневрена с контролни повърхности, сходни на тези на аероплан.

Крилатите ракети имат по-малък потребен товар от балистичните ракети, тъй че ще изискват по-малка нуклеарна бойна глава от ракета, предопределена да удари континенталната част на Съединените щати, като да вземем за пример междуконтинентална балистична ракета.

Резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации не разрешават на Северна Корея да тества балистични ракети, само че такова ограничаване не важи за тестване на крилати ракети.

Способността на Северна Корея да разположи нуклеарна бойна глава върху всевъзможен тип ракета е недоказана.

Заместник-министър на защитата на Южна Корея, сподели пред локалната радиостанция SBS в четвъртък сутринта, че вълната от проби на ракети и заплашителни известия от Пхенян демонстрират, че Северна Корея може да се приготви за тестване на нуклеарно оръжие. Последният подобен тест беше през 2017 година

" Северна Корея тества разнообразни ракети. И в този момент те тестваха крилати ракети и мисля, че ще тестват частта от тактическото нуклеарно оръжие, която може да бъде заредена на всяка бойна глава ", сподели Шин. " Северна Корея не е провела тактически нуклеарен опит, тъй че би трябвало да направи нуклеарните бойни глави по-малки и да ги ревизира. "

Дори и да не тества нуклеарно оръжие, новата пропагандна акция на Северна Корея съставлява проблем, споделя Исли. " Военните закани на Пхенян са продължителен и влошаващ се проблем за мира и стабилността в Азия. Политиците в Сеул, Токио и Вашингтон не би трябвало да разрешават на вътрешната политика и други провокации, като войната на Русия в Украйна, да им попречат да засилят интернационалната съгласуваност за военно въздържане и стопански наказания. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР