Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин подписаха

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин подписаха
Коментари Харесай

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха споразумение

Севернокорейският водач Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин подписаха обща декларация във втория ден от срещата си в Пхенян, предадоха международните организации, оповестява Българска телеграфна агенция.

По-късно министрите на защитата на двете страни подписаха военно съглашение за намаление на напрежението на Корейския полуостров, показва ДПА. 

На обща конференция Мун Дже-ин сподели, че Ким се е съгласил да се подхващат съответни стъпки към нуклеарно разоръжаване и севернокорейските нуклеарни съоръжения да се демонтират за непрекъснато в наличието на интернационалните специалисти. КНДР ще закрие нуклеарния си реактор в Йонбьон и ще демонтира изцяло ракетния полигон Точхан-ри, означи Мун, представен от ТАСС.

Югът и Северът се договориха да трансфорат демилитаризираната зона на границата си в зона на мир и подем, сподели президентът. Сред ограниченията за понижаване на напрежението той загатна идното основаване на общ комитет, включващ представители на военното командване на двете страни.

Двете Кореи се схванаха да отстранен всички рискове, които могат да провокират война на полуострова, сподели президентът. " Пълното нуклеарно разоръжаване ще настъпи в недалечно бъдеще ", добави той. Ким Чен-ун на собствен ред съобщи, че желае в скоро време да посети Сеул и това ще стане вероятно до края на годината.

" Обещах на президента Мун Дже-ин да отида в Сеул в в близко бъдеще ", съобщи на собствен ред на конференцията Ким Чен-ун, представен от Франс прес.

Преговорите се водят в постройката на държавната резиденция за високопоставени посетители " Пекхвавон ", където по време на визитата си е отседнал южнокорейският президент. От канцеларията на президента по-рано оповестиха, че основните тематики в диалозите ще са подновяването на разговора сред Северна Корея и Съединени американски щати, обвързваният с това въпрос за нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров, както и проблемите за сигурността и нормализирането на двустранните връзки, показва ТАСС. Мун изрази вяра за скорошно обновяване на разговора сред КНДР и Съединени американски щати.

Първият кръг договаряния се състоя през вчерашния ден и продължи два часа - с 30 минути повече от плануваното. Как са протекли диалозите към този момент няма информация.

Срещата на двамата водачи продължава до на следващия ден.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР