Върховете и спадовете на отношенията между Русия и Северна Корея

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е в Русия, за да
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е в Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин.

Това ще бъде втората среща на върха на Ким с Путин и се очаква севернокорейският лидер да потърси икономическа помощ и военни технологии за своята бедна страна.

Съединените щати, които първи разкриха, че посещението е неизбежно, казаха, че Ким и Путин вероятно ще обсъдят предоставянето на оръжия на Русия за нейната изтощителна война в Украйна. Подобен ход би отбелязал обръщане на ролите от Корейската война от 1950-53 г., когато Съветският съюз предостави боеприпаси, бойни самолети и пилоти, за да подкрепи нахлуването на комунистическа Северна Корея в съседна Южна Корея.

Ето как започнаха отношенията между Северна Корея и Русия и някои от върховете и спадовете в техните връзки.

Съюзници от Студената война

Когато колониалното управление на Япония над Корея приключи с поражението й във Втората световна война през 1945 г., полуостровът беше разделен на север, подкрепян от Съветския съюз, и юг, подкрепян от Съединените щати. Москва назначи Ким Ир Сен - който е ръководил корейски контингент в съветската армия - като лидер в Пхенян и той създаде комунистическата севернокорейска държава през 1948 г. Две години по-късно, с подкрепата на Съветския съюз и Китай, силите на Ким Ир Сен нахлуват в Южна Корея. Войски от Южна Корея, САЩ и други страни се сражаваха, за да отблъснат нахлуването, като последвалият конфликт взе милиони животи. Примирието през 1953 г. слага край на битките, но оставя Корейския полуостров в технически състояние на война. Съветският съюз продължи да предоставя икономическа и военна помощ на Северна Корея през цялата Студена война, включително в гориво и оръжия. През 1961 г. Ким Ир Сен и тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов подписват договор, в който Москва се ангажира да защитава Пхенян в случай на нападение.

Връзките се прекъсват

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. обаче лиши Северна Корея от основния й благодетел в икономиката и сигурността. Посткомунистическото правителство в Москва при президента Борис Елцин позволи военният съюз с Пхенян да изтече и прекрати помощта за страната. Загубата на съветска подкрепа, заедно с лошото икономическо управление, помогнаха за разпалването на смъртоносен глад в Северна Корея. Броят на хората, загинали в масовия глад, се изчислява на стотици хиляди.

Подновяване

Путин, който беше избран за президент на Русия през 2000 г., активно се опитваше да възстанови връзките на Москва със Северна Корея. Месеци след като беше президент, Путин пътува до Пхенян, за да се срещне с Ким Чен Ир, който пое управлението след смъртта на баща му. Визитата превърна Путин в първия руски лидер, посетил Северна Корея. Той и Ким Чен Ир се споразумяха да възстановят отношенията си и подписаха широко споразумение за военно сътрудничество. Путин беше домакин на Ким Чен Ир за следващите срещи в Русия през 2001 и 2002 г.

Ядрена програма

Въпреки по-топлите отношения, Русия два пъти подкрепи санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея в средата до края на 2000-те години, заради зараждащата се тогава програма на Пхенян за ядрени оръжия и ракети. Русия също участва в преговори, целящи да убедят Пхенян да се откаже от атомната си програма в замяна на сигурност и икономически ползи. Но преговорите, в които участваха също САЩ, Китай, Южна Корея и Япония, се провалиха през декември 2008 г. Ким Чен Ир направи третото си и последно пътуване до Русия през 2011 г., четири месеца преди да умре. Тогава неговият син Ким Чен Ун пое управлението. На следващата година Русия се съгласи да отпише 90 процента от дълга на Северна Корея в размер на 11 милиарда долара. Но Москва, заедно с Китай, също продължи да подкрепя строгите санкции на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея през 2016 и 2017 г., когато страната започна да ускорява своите ядрени и ракетни опити. Наказателните мерки включват ограничаване на доставките на петрол и репресии срещу севернокорейския износ на работна ръка. През 2017 г. Ким Чен Ун предприе стъпки за възстановяване на връзките както с Русия, така и с Китай, след като също така започна дипломация с Южна Корея и САЩ. След като преговорите с Вашингтон се провалиха две години по-късно, Ким Чен Ун замина за източния руски град Владивосток за първата си среща на върха с Путин. Двамата лидери обещаха да разширят сътрудничеството, но срещата не доведе до съществени резултати.

Споделена изолация, по-близки връзки

Когато Русия започна пълномащабна инвазия срещу Украйна през 2022 г., Северна Корея подкрепи Москва, твърдейки, че „хегемонистичната политика“ на Запада дава основание на Путин да изпрати войски в съседната страна. Северна Корея беше и една от единствените нации, които признаха независимостта на два подкрепяни от Москва сепаратистки региона в Източна Украйна. Русия отговори реципрочно, като се присъедини към Китай в противопоставянето на новите санкции срещу Северна Корея, въпреки че Пхенян извърши рекорден брой ракетни тестове. Миналата година Москва също наложи вето на санкционния натиск срещу Северна Корея, ръководен от САЩ, като публично раздели Съвета за сигурност за първи път, откакто започна да наказва Пхенян през 2006 г. Оттогава САЩ обвиниха Северна Корея, че доставя оръжия на Русия, включително чрез продажба на оръжие на руската наемническа група Вагнер. И Москва, и Пхенян отрекоха твърденията. Но спекулациите относно военното сътрудничество между двете страни се увеличиха, след като Сергей Шойгу, руският министър на отбраната, посети Северна Корея през юли. Докато беше в Пхенян, Шойгу присъства на огромен военен парад, на който Ким Чен Ун демонстрира ракети с голям обсег, предназначени да насочват към континенталната част на САЩ. Ким направи на Шойгу и лична обиколка на отбранителна изложба. След посещението на Шойгу Ким Чен Ун обиколи оръжейните фабрики на Северна Корея при посещения, за които експертите казаха, че имат двойна цел да насърчат модернизацията на оръжията на страната и да проучат артилерия и други доставки, които могат да бъдат изнесени за Русия. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР