Северноатлантическият съюз разгръща допълнителни отбранителни сухопътни и въздушни сили в

...
Северноатлантическият съюз разгръща допълнителни отбранителни сухопътни и въздушни сили в
Коментари Харесай

НАТО праща допълнителни сили на източния си фланг

Северноатлантическият съюз разпростира спомагателни отбранителни сухопътни и въздушни сили в източната част на алианса.

Естония, Латвия, Литва и Полша , които са измежду най-близките страни в спора в Украйна, са поискали НАТО да задейства Член 4 - съвещания при опасност на териториалната целокупност, политическа самостоятелност и сигурност на страните членки на Алианса.

Действията на Русия заплашват евроатлантическата сигурност. Това се споделя в изказване на НАТО, публикувано по-рано.

Северноатлантическият Съвет уверено осъжда военната интервенция на Русия против Украйна. Той приканва Москва неотложно да приключи военните дейности против Украйна и да изтегли своите войски.



НАТО реши да предприеме спомагателни стъпки за по-нататъшното подсилване на сдържането и защитата в целия Северноатлантически съюз.

Междувременно Нидерландия заяви, че към този момент е изпратила два изтребителя F-35, които да подсилят НАТО в Източна Европа.

Полша също изиска незабавна помощ от НАТО. Заради нападението на Русия над Украйна полското държавно управление разгласи в четвъртък, че е поискало от НАТО да задейства член 4 от Договора на Алианса, който планува съвещания при положение на опасност за сигурността на една от страните членки.

Британският министър председател Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон желаеха незабавна среща на НАТО по отношение на рецесията.

НАТО ще организира виртуална среща на върха в петък (25 февруари( поради нахлуването на Русия в Украйна. Това оповестиха дипломати пред Агенция Франс прес.

" Решихме, в сходство с нашето отбранително обмисляне за отбрана на всички съдружници, да предприемем спомагателни стъпки за по-нататъшно подсилване на възпирането и защитата в целия Алианс. Нашите ограничения са и остават превантивни, пропорционални и неескалиращи ", се споделя в изказването на алианса.
 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР