Северноатлантическият съвет във формат постоянните представители на страните-членки на НАТО,

...
Северноатлантическият съвет във формат постоянните представители на страните-членки на НАТО,
Коментари Харесай

Отговорността за прекратяването на договора за ракетите е изцяло на Русия, обяви НАТО

Северноатлантическият съвет във формат непрекъснатите представители на страните-членки на НАТО, в това число България, излезе с общо изказване във връзка на приключването на шестмесечното предупреждение от страна на Съединените щати за отдръпване от Договора за заличаване на ракетите със междинен и по-малък обхват на деяние. Следва цялостният текст на изказването:

Русия в сегашния миг продължава да бъде в нарушаване на Договора за заличаване на ракетите със междинен и по-малък обхват на деяние, макар дългогодишните старания на Съединени американски щати и съдружниците от НАТО, в това число крайна опция през последните шест месеца да се върне към съблюдаване на отговорностите си по контракта. В резултат на това, решението на Съединените щати да се отдръпват от контракта, което бе напълно подкрепено от съдружниците, към този момент влиза в действие.

Русия носи напълно отговорността за прекратяването на действието на контракта. Съжаляваме, че Русия не сподели предпочитание и не предприе забележими стъпки за връщане към съблюдаване на своите интернационалните отговорности. Ситуация, в която Съединени американски щати изцяло се придържат към контракта, а Русия - не, не може да бъде поддържана.

НАТО ще реагира по обмислен и виновен метод на забележителните опасности за сигурността на съдружниците, произлизащи от съветската ракета 9M729. Одобрихме уравновесен и съгласуван пакет от отбранителни ограничения, който да подсигурява, че потенциалът на НАТО за въздържане и защита остава благонадежден и ефикасен.

Съюзниците са твърдо ангажирани със запазването на ефикасен интернационален надзор на въоръженията, разоръжаване и неразпространение. По тази причина, ние ще продължим да насърчаваме, поддържаме и в допълнение ускоряваме контрола на въоръженията, разоръжаването и неразпространението като основен детайл на евроатлантическата сигурност, отчитайки настоящата среда за сигурност. В същото време, НАТО ще продължи да се стреми към развиване на градивни връзки с Русия, когато съветските дейности разрешават това.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР