Северният модел на социално благополучие, на който дълго време мнозина

...
Северният модел на социално благополучие, на който дълго време мнозина
Коментари Харесай

Скърцането на социалния модел в Дания ще реши днешните избори

Северният модел на обществено благоденствие, на който дълго време мнозина по света завиждаха в устрема към егалитарна химера, заскърца.

Застаряването на популацията караше политиците в целия район години наред да лимитират великодушната обществена страна, грижеща се за хората през целия им живот. В Дания днешните избори може да се окажат повратна точка и недоволните гласоподаватели да кажат: " Стига ".

Датчаните, сходно на жителите на останалите северни страни, плащаха с огромна ненаситност едни от най-високите налози в света, тъй като смятаха, че си коства тази цена да бъде платена, с цел да имат повсеместен достъп до опазване на здравето, обучение и грижи за възрастните хора.

Но поредност държавни управления съкращаваха разноските, с цел да понижават бюджетния недостиг и това стана причина повече хора да стартират да вадят пари от джоба си, с цел да заплащат за нещо, което преди е било гратис. " В Дания плащаме доста високи налози и в това няма нищо неприятно. Но считам, че в подмяна имаме право да пожелаваме избрани услуги ", сподели Соня Блютсьо, пенсионерка.

Общината уведомила 92-годишната й майка, която е с деменция, че почистването на дребното й жилище в дом за възрастни хора в град Асенс, централна Дания, ще бъде понижено на половина, до единствено 10 пъти в годината. Майка й, която живее от държавната си пенсия от 9000 датски крони (1350 долара), не може да си разреши да заплаща на частна компания за разчистване, тъй като това би излязло някъде към 1000 крони на месец, сподели Блютсьо.

Решението на общината провокира отвращение в обществените мрежи, трансформирало се в илюстрация на тлеещия яд от сходни съкращения на разноските. Това отвращение накара премиера да разяснява случая в Народното събрание и по-късно решението беше анулирано.

Ерозията на обществената страна се трансформира в определящ фактор за акцията преди изборите. Дания е страна, в която хората дават всеки месец на страната приблизително по 36 % от персоналните си приходи. Според социологическите изследвания министър председателят Ларс Льоке Расмусен от " Венстре " (Либералната партия) ще загуби властта в интерес на Мете Фредериксен от Датската социалдемократическа партия.

ДСДП на Фредериксен завоюва националната поддръжка, като даде обещание да усили обществените разноски и бизнесът и богатите да заплащат по-високи налози, с цел да има повече доходи за обществената система. Обеща и да върне обратно част от пенсионната промяна посредством предоставяне на опция на хората с насъбран 40-годишен трудов стаж да се пенсионират по-рано.

Расмусен обаче упрекна съперничката си, че " продава илюзии ". " Или най-после гласоподавателите всеобщо ще се разочароват от Вас, или ще оставите голяма дупка в хазната ", сподели той на Фредериксен за желанията й към пенсионната система в ефирен дебат сред двамата по-рано тази година.

Датчаните се обръщат към частния бранш

Леви политици и деятели по целия свят сочат северния модел като златен стандарт за обществената страна. Този модел откри място да вземем за пример в акцията за президентските избори в Съединени американски щати, когато претендентът на демократите Бърни Сандърс изтъкваше Дания като пример, с цел да изясни визията си за идеалното бъдеще на Америка.

Но к последователното отдръпване от трудовия пазар на поколението на по този начин наречените бейби бумъри сложният избор, пред който е изправена Дания, стои и пред останалите северни страни. Избирателите имат чувство за увеличаваща се неустановеност и от ден на ден слагат под напън политиците да запазят грижливо защитавания им модел на обществено благоденствие.

 Ларс Льоке Расмусен
© Fabian Bimmer, Reuters

Ларс Льоке Расмусен

През април във Финландия Финландската социалдемократическа партия завоюва парламентарни избори за пръв път от 20 години, откакто агитираше, че ще увеличи налозите, с цел да покрие растящите разноски за обществената система.

На миналогодишните избори в Швеция, една от най-богатите страни в Европа, националистическата партия " Шведски демократи " усили поддръжката си с помощта на опасенията, свързани с имиграцията и обществената страна.

Северните страни към момента са на върха в класациите на Организацията за икономическо съдействие и развиване за страните с най-големи обществени разноски на глава от популацията за обществено подкрепяне на бедните, възрастните, хората с увреждания, болните и безработните. В тази група се подреждат също страни като Съединени американски щати, Германия и Япония.

С отделяните 28 % от брутния вътрешен артикул самата Дания харчи по-голяма част от благосъстоянието си за публично благоденствие от множеството европейски страни и по този индикатор изостава само от Франция, Белгия и Финландия.

Но доста датчани са изтощени от метода, по който се развиват нещата след две десетилетия на стопански промени. Съкращенията на разноските за здравни услуги, които включват всичко от безвъзмездни лекарски прегледи до лекуване на рак, доведоха до закриване на една четвърт от държавните лечебни заведения единствено за последното десетилетие.

Според неотдавнашно социологическо изследване над половината датчани нямат доверие, че публичното опазване на здравето ще им предложи вярното лекуване. Поради това делът на хората измежду 5.7-милионното население на Дания, които се обезпечават в частни здравни фондове, се е нараснал до 33 % при едвам 4 % през 2003 година, сочат данните на комерсиалната организация Insurance and Pension Denmark (Осигуряване и пенсии в Дания).

Други съкращения на разноски през последните 10 години доведоха до закриването на една пета от държавните учебни заведения, а обществените разноски на човек от популацията над 65 години, като домове за възрастни хора, разчистване и възобновяване след прекарана болест, понижиха с една четвърт.

От началото на предишното десетилетие държавните управления вкараха също така непопулярни ограничения за поощряване на хората да работят по-дълго. Те включваха последователно увеличение през идващите десетилетия на възрастта за пенсиониране на 73 години - най-високата в света - при 65 в този момент, унищожаване на обществени привилегии за по-ранно пенсиониращи се хора и понижаване от четири на две години на периода за приемане на помощи за безработица.

Съревнование по харчене

Макар че тези политически ограничения доведоха до усъвършенстване на обществените финанси и стопански напредък, който след 2010 година е приблизително 1.6 % - т.е. над междинния за Европейски Съюз, утрешните избори може да ознаменуват промяна на курса.

Фредериксен споделя, че през идващите пет години ще усилва обществените разноски с по 0.8 % на година - общо 37 милиарда крони през 2025 година - с цел да подкрепи обществената страна. " Причината, заради която не желаете да заделяте парите, нужни за поддържане на настоящето равнище (на обществено благополучие) е, че желаете да има някакъв буфер и за понижаване на налозите ", обърна се тя към Расмусен в телевизионния дебат.

Фредериксен обаче е обвързана със закон, признат през 2012 година, който не разрешава бюджетният недостиг да надвишава 0.5 % от Брутният вътрешен продукт - това са много по-строги правила от тези на Европейски Съюз, които дефинират таван от 3 %.

Посланието й за увеличение на разноските обаче намира добър отзив в обществото. Същото важи и за по-твърдата й позиция по въпроса за имиграцията, което й оказа помощ да притегли гласоподаватели и от лагера на антиимиграционната Датска национална партия.

Расмусен съобщи, че допустим вид за реализиране на несъмнено ниво на обществено благоденствие могат да бъдат и напредъкът в технологиите и допускането на повече частни играчи в области като опазването на здравето и грижите за възрастните хора. Но предишния месец той смени курса и разгласи проект да покачва обществените разноски с по 0,65 % на година - съвсем толкоз, с колкото желае да ги покачва и ДСДП.

Няма задоволително хора

Тъй като държавният дълг е 49 % от Брутният вътрешен продукт - много по-малко от междинните за Организацията за икономическо сътрудничество и раз 111 %, а бюджетът е покрай това да бъде уравновесен, има свободно пространство обществените разноски да бъдат нараснали, считат икономисти.

Но Ян Стьоруп Нилсен от групата за финансови услуги " Нордеа " счита, че някои предизборни обещания като тези и на двамата претенденти да назначат 1000-2000 нови медицински сестри, са нереалистични, в случай че заетостта е рекордно висока - тя възлиза на 2.77 милиона души или 97 % от трудоспособното население. " Проблемът е, че няма задоволително хора ", добави той. " Засега политиците не могат да създадат кой знае какво.

Може да казваш, че искаш 1000 нови сестри в лечебните заведения, само че няма от кое място да ги намериш ", съобщи Нилсен. Той предизвести, че повишението на обществените разноски крие риск от прегряване на стопанската система и понижаване на икономическия напредък, в случай че нарасналите разноски доведат до прекачване на още хора от частния към обществения бранш.

Пенсионерката Блютсьо съобщи, че когато лимитирали услугите за майка й, тя почнала да прави всичко допустимо да почиства жилището, когато върви да я вижда, само че отхвърля да прави постоянното почистване, което преди предложила страната. " Ако го направя, общината ще реализира задачата си да ореже разноските и да накара нас да запълваме празнотата ", сподели тя. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР