Северният магнитен полюс се измества към Сибир заради промени в

...
Северният магнитен полюс се измества към Сибир заради промени в
Коментари Харесай

Северният магнитен полюс се измества към Сибир

Северният магнитен полюс се измества към Сибир поради промени в магнитните сили на две места в земното ядро, заяви " Сайънс алърт ".

Учени от университета в Лийдс и датския Технически университет проучиха сателитни данни от 20-годишен интервал, с цел да открият геоложките сили зад изместването на северния полюс, предава Българска телеграфна агенция.

Когато е конкретизирана позицията му през 1831 година северният магнитен полюс е в канадската част на Арктика, на полуостров Бутия в Нунавут. Оттогава при всяко премерване той се измества на север, приблизително с 15 км годишно. До 70-те години на предишния век придвижването му криволичи, само че от този момент е по права линия. От 90-те години то се форсира четири пъти и към този момент е 50-60 км годишно. При сегашната траектория се чака полюсът да е на 390 до 660 км след 10 години, покрай Източносибирско море.

Изместването на полюса се движи сред две аномалии - негативни магнитни потоци. Единият е надълбоко под Канада, другият под Сибир. Те са известни от дълго време, както и това че с времето нарастват или се свиват.

От 1970 година до 1999 година промени във взаимоотношението сред течната тога и плътното въртящо се ядро на планетата ни са удължили аномалията под Канада. Това е понижило силата на съответното магнитно поле, а под Сибир то се е засилило. Затова полюсът внезапно се е насочил натам.

Очакванията са полюсът да продължи да се движи, само че експертите не знаят докога, нито къде тъкмо ще спре. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР