Северната подпорна стена, част римската крепостна стена от II век,

...
Северната подпорна стена, част римската крепостна стена от II век,
Коментари Харесай

Руши се римска стена от II век в Стария град

Северната подпорна стена, част римската крепостна стена от II век, която огражда Трихълмието, е мощно компрометирана и има заплаха да се срути. Проблемът е от дълго време, само че в този момент положението се е влошило, сподели пред  Plovdiv24.bg шефът на ОИ " Старинен Пловдив " Елена Кантарева-Дечева.

Собственикът на арт изложба " Филипополис " Стефан Малецов от дълго време забелязал пропаданията и алармирал институциите. От 2014 година почнала преписка сред Община Пловдив, регионална администрация и Министерство на културата, само че без резултат.

Стената е археологическа културна полезност от национално значение и е държавна благосъстоятелност, намиращата се на територията на Община Пловдив. В този случай казусът е, че не е ясно коя институция поддържа обекта. Министерството на културата посредством Инспектората за запазване на културното завещание ще бъде ангажирано с проблема, увери Кантарева.   

Стената ще бъде включена в годишния мониторинг на недвижимото културно завещание в Пловдив. До МК и НИНКН ще се изпратят писма за включване на техни пълномощници в комисията по мониторинг. Освен тях се включват представители от регион " Централен ", Община Пловдив и ОИ " Старинен Пловдив ". Очаква се мониторингът да бъде извършен до края на февруари вероятно.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР