Северната част на Индия отново се бори екстремни нива на

...
Северната част на Индия отново се бори екстремни нива на
Коментари Харесай

Защо въздухът в Индия е по-мръсен от този в Китай?

Северната част на Индия още веднъж се бори рискови равнища на замърсяване на въздуха. Пекин е международно прочут с мръсния си въздух, само че китайската столица не може даже да се приближи до ситуацията в индийските градове или тези в Пакистан и Бангладеш. Защо това е по този начин - отговорът на този въпрос потърси Би Би Си.

От 30-те града с най-мръсен въздух в света 22 са в Индия, сочат данните на ЕърВижуал (AirVisual), основана в Швейцария група, която следи обстановката с качеството на въздуха по света. Информацията им се удостоверява от измервания на Грийнпийс.

Останалите 8 града, които допълват листата, са в Пакистан, Бангладеш и Китай. Пекин не е измежду тях. Китайската столица е чак на 122-о място в света по най-мръсен въздух.
Дори когато се вземат данните за цели страни, най-лош е въздуха в Бангладеш, следвана от Пакистан и Индия. Какво провокира това?

Замърсяването в огромните градове е резултат от доста фактори - автомобилния трафик, горивото употребявано от електроцентралите и тежката промишленост. -->

Това, което отличава Китай от Индия е, че в Индия към момента продължава практиката да се горят стърнищата, когато фермерите желаят да разчистят нивите си. Това горене най-често става през есента.

" Сегашната рецесия е провокирана най-вече от това. Горене на стърнищата. Това е проблем, с който Китай се оправи. Там паленето на стърнищата е неразрешено и взаимни отстъпки не се вършат. ", споделя Томас Смит от Лондонското учебно заведение по стопанска система.

Сателитни фотоси от НАСА потвърдиха тази доктрина. В земите северозападно от столицата Делхи се следят извънредно доста горящи стърнища.

" Хората мислят, че колите и фабриките предизвикват замърсяването. За селскостопанската активност не се и сещат ", споделя Томас Смит.

Върховният съд на Индия реши, че горенето на стърнищата би трябвало да бъде прекъснато.

Но съответната обстановка се утежнява от извънредно студеното време в Индия . Студеният въздух се движи по-бавно и замърсяването надвисна над гъстонаселените региони.
" Индия се пробва да реагира, до момента в който Китай взима защитни ограничения ", споделя професор Смит
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР