Северна Македония стана 30-ият член на НАТО, като нейният флаг

...
Северна Македония стана 30-ият член на НАТО, като нейният флаг
Коментари Харесай

САЩ обявиха: Северна Македония официално стана 30-ият член на НАТО

Северна Македония стана 30-ият член на НАТО , като нейният байрак ще бъде повдигнат на 30 март над централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел. Това се споделя в документално изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, публикувано от Държавния департамент, оповестяват международните информационни организации.

" На 27 март 2020 година Съединени американски щати като депозитар на контракта получиха документ за присъединението на Република Северна Македония към Северноатлантическия контракт, коeто трансформира Северна Македония в 30-ия съдружник на НАТО . На 30 март флагът на Северна Македония ще се издигне над централата на НАТО ", означи Помпео.
 Македония се причислява към НАТО
Македония се причислява към НАТО

Столтенберг разгласи деня за исторически

" Влизането на Северна Македония в НАТО през днешния ден е кулминационната точка на многогодишните старания на държавното управление и народа на Северна Македония за присъединение към Северноатлантическия алианс ", показва още ръководителят на американската дипломация.

" Членството на Северна Македония в НАТО ще способства за по-голяма интеграция, демократични промени, търговия, сигурност и непоклатимост в целия регио н ", уверен е той.

Според Помпео " вратите на НАТО остават отворени за тези страни, които желаят и могат да проведат промените , нужни, с цел да дават отговор на високите стандарти на НАТО и да поемат отговорността и изгодите от участието " в алианса.
 Северна Македония ратифицира протокола за участие в НАТО
Северна Македония ратифицира протокола за участие в НАТО

Общо 114 депутати в 120-местния парламент гласоподаваха в изгода утвърждението на протокола

Миналата седмица генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг съобщи, че всички страни от НАТО са приключили процеса на одобрение на протокола за присъединение на Северна Македония към алианса.

През юни 2018 година външните министри на Македония и Гърция на брега на Преспанското езеро, по продължение на което минава границата сред двете страни, подписаха съглашение за ново публично име на някогашната югославска република. Преспанското съглашение планува потреблението на наименованието " Република Северна Македония ". Това съглашение имаше за цел да позволи освен дълготраен спор с Атина по отношение на името на югозападната ни съседка, което съответствува с името на северната гръцка област, само че и да открие пътя на Скопие към НАТО и Европейския съюз. В средата на февруари предходната година Преспанското съглашение влезе в действие.
 Северна Македония подписа контракта за участие в НАТО
Северна Македония подписа контракта за участие в НАТО

На фона на пандемия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР