Северна Македония ще вземе решение за ново 14-дневно извънредно положение,

...
Северна Македония ще вземе решение за ново 14-дневно извънредно положение,
Коментари Харесай

Северна Македония удължава с 14 дни извънредното положение заради COVID-19

Северна Македония ще вземе решение за ново 14-дневно изключително състояние, което ще влезе в действие тази неделя. Това разгласи президентът на страната Стево Пендаровски след сесия на Съвета за сигурност тази събота.

„ Като взимам поради най-новите развития и възходящия брой на инфектирани и умряли хора през днешния ден, ще взема решение за оповестяване на ново 14-дневно изключително състояние, което ще стартира на следващия ден “, сподели Пендаровски след сесията.
В Северна Македония завърши най-дългият полицейски час Той продължи 85 часа
Вземането на това решение, сподели той, има за цел единствено да даде опция на държавното управление и институциите да се оправят по-ефективно със здравните, само че също по този начин и с икономическите и обществените провокации, свързани с рецесията, породена от ковид.

Пендаровски изпрати три послания - едно до жителите, едно до държавното управление и едно до водачите на политическите партии.

„ Искам да благодаря на голямото болшинство от нашите жители за обстоятелството, че към този момент трети месец са извънредно дисциплинирани и съзнателно съблюдават рекомендациите за отбрана на личното си и на своите близки здраве. Искам също по този начин да моля да не се отпускаме и по този метод да се слагат под въпрос всички позитивни резултати, които сме постигнали до момента в битката против пандемията. Ние сигурно ще спечелим тази борба, само че би трябвало да останем съзнателни и виновни до края “, съобщи Пендаровски.
Бразилия към този момент е на пето място в света по брой умряли от COVID-19 Заразените в целия свят към този момент са над 6 млн., а жертвите – над 366 хиляди
Президентът сподели на държавното управление, че следените отрицателни трендове в някои общини не би трябвало да са мотив за възобновяване на ограничаващите ограничения на цялата територия и за всички жители.

Към политическите водачи, които вземат участие в така наречен лидерски срещи за установяване дата за парламентарни избори, Пендаровски насочи апел да бъдат на висотата на „ своята историческа отговорност “ и да се спогодят за дата на идващите парламентарни избори. Това е належащо по думите на президента, защото в сложен миг страната няма парламент, а служебното държавно управление е с лимитирани пълномощия.

В петък епидемиолозите записаха повече от двойно нарастване на броя на инфектираните с COVID-19 хора – нови 52 заболели, за разлика от предходния ден, когато бяха регистрирани 25 души с ковид.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев упрекна, че това е директно разследване от бездействието на техническия министър Наке Чулев и той оцени нарастването на пациентите като директна последица от обстоятелството, че държавното управление вместо съществени политики организира всекидневно пиар по отношение на ковид.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 499 14 139 1 064 Света 6 071 825 45 407 367 715 2 688 538 Заразени* Нови Починали България 2 499 14 139 Света 6 071 825 45 407 367 715
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР