Северна Македония ще реагира, след като Българската академия на науките

...
Северна Македония ще реагира, след като Българската академия на науките
Коментари Харесай

Заев се закани Скопие да отговори на България за позицията на БАН за езика

Северна Македония ще реагира, откакто Българската академия на науките разгласи, че македонският е акцент на българския език.

Тази закана насочи македонският министър председател Зоран Заев, представен от Македонската осведомителна организация.

Заев акцентира, че ще реагират, защото въпросът е част от проблемите сред двете страни и Договора за другарство, добросъседство и съдействие.
 Българска академия на науките изобличава лъжите в
Българска академия на науките изобличава лъжите в " Харта за македонския език "

Започва акция с писмо до Народното събрание

Първите стъпки са направени. Вярвам, че можем да го решим. Ние сигурно ще отговорим посредством Министерството на външните работи, означи македонският министър-председател.

Запитан дали това може да значи прекъсване на договарянията с България, Заев акцентира, че съглашението с България е деликатно квалифицирано от двата народа и е подписано в сходство с конституциите на двете страни.

Той счита че, посредством другарство могат да намерят решения, само че " несъмнено ние сме македонци, които приказват македонски, по-голямата част от жителите, несъмнено, ние сме мултиетническа страна, в която живеят и други етноси ".

Очаквам другарска България да преодолее това и да реши този въпрос , както и въпроса за Гоце Делчев и други, добави Заев.
 Заев отбрани ролята на България пред македонските депутати
Заев отбрани ролята на България пред македонските депутати

Напомни, че Борисов и Захариева са се борили в Брюксел за започване на договаряния със Скопие…

Припомняме, че основаната по силата на Договора за другарство и съдействие комисия, която би трябвало да почисти исторически и просветителни въпроси сред двете страни, прекъсна работата си за 6 месеца с оглед идните предварителни избори в Северна Македония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР