Северна Македония ще реагира на оценката на Българската академия на

...
Северна Македония ще реагира на оценката на Българската академия на
Коментари Харесай

Скопие се обиди за отричането на македонския език

Северна Македония ще реагира на оценката на Българската академия на науките, че македонският език е акцент на българския, съобщи през днешния ден министър председателят на Северна Македония Зоран Заев, представен от телевизия Телма, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Ще реагираме, тъй като този въпрос е част от въпроса за решение на проблемите сред Република Северна Македония и България в Договора за добросъседство и другарство. Първите стъпки са направени. Вярвам, че би трябвало да решим това. Не знам реакцията, в този момент слушам от вас. Разбира се, ще реагираме и посредством министерството на външните работи и ще създадем всички наши мнения, откакто прочетем каква е самата реакция “, сподели Заев в отговор на журналистически въпрос.

Запитан може ли това да значи прекратяване на договарянията с България, министър председателят Заев акцентира, че „ Договорът с България е деликатно написан поради въпросите за идентичността “ и е подписан на македонски и на български език „ според конституциите на двете страни “.

„ Тази дефиниция - според конституциите на страните в самия Договор демонстрира, че България към момента не е на чисто с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който остана да решим с използването на Договора и аз имам вяра и още един път приканвам, в случай че сме европейци и в случай че се разгласяваме за европейска народна власт и за европейските полезности и права, час по-скоро да решим този въпрос “, сподели Заев.

Той изрази убеденост, че в идния интервал този въпрос ще бъде решен доста бързо.

„ Аз мога по този начин жестоко да кажа - край, ние тук прекъсваме всичко, само че това не е политиката, която повеждам. Аз съм деликатен политик. Ще намерим решенията с другарство, само че несъмнено ние сме македонци, които приказваме на македонски език /.../ Очаквам другарска България да реши този въпрос в кръга на решаването на тези проблематики, които са съставка от Договора, на решаването на проблемите като този с Гоце Делчев или другите въпроси “, добави Заев в отговор на журналистически въпроси след диспути на тематика „ Пътят до участието в НАТО - от изолирана до интегрирана страна “ във Философския факултет в Скопие.

Институтът за македонски език в Скопие също реагира мощно на позицията на Българска академия на науките, добавя организация МИА.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР