Северна Македония ще проведе президентски избори в неделя. Това са

...
Северна Македония ще проведе президентски избори в неделя. Това са
Коментари Харесай

Ново име, старите проблеми: Северна Македония избира президент

Северна Македония ще организира президентски избори в неделя . Това са първите избори, откогато страната е с ново име, осведоми Агенция Франс Прес.

Гласуването за най-вече церемониалния пост идва по-малко от три месеца, откакто договореностите за новото име сред Атина и Скопие влязоха в действие, с което се приключи дълготраен спор за името сред двата съседа.
 Турция плаши да блокира участието на Северна Македония в НАТО
Турция плаши да блокира участието на Северна Македония в НАТО

Ако балканската страна не екстрадира 15 турски жители

Македонският министър председател Зоран Заев и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас подписаха съглашение през юни 2018 година името на страната да се преименува на Северна Македония, поставяйки завършек на 27-годишния спор. Сделката беше финализирана през януари след продължителна политическа борба и гневната опозиция на опозицията от двете страни на границата. В подмяна на промененото име Атина разгласи, че няма да пречи на Скопие да се причисли към Европейски Съюз и НАТО.
 Нено Димов не желае Македония да позволява нашите неточности с Европейски Съюз
Нено Димов не желае Македония да позволява нашите неточности с Европейски Съюз

Той подписа с македонския си сътрудник Споразумение за съдействие в региона на опазването на околната среда и водите

Докато евролидерите отпразнуваха договорката, елементарните хора не споделят ентусиазма им.

Скопие се надява да стартира договаряния за присъединение с Европейски Съюз през юни, само че анализатори сигнализират, че 1,8-милионният електорат в Северна Македония е угрижен повече за виталното си ниво.
 Снимка 419093
Източник:

Според националната статистика междинната месечна заплата в Северна Македония е 400 евро , а безработицата е на равнище над 20%.

Македонците ще изберат за президент един от тримата претенденти.

Кандидатът на ръководещата Социалдемократическа партия 56-годишният Стево Пендаровски поддържа европейския дневен ред.

" Да се гласоподава за Стево Пендаровски значи гласоподаване за европейско обучение, европейски заплати и европейски стандарт на живот ", има вяра Заев.

Ако Пендаровски загуби или изборната интензивност е под 40%, условие вотът да бъде годен, това ще е огромен удар върху премиера Заев. Подобно развиване може да тласне страната към предварителни парламентарни избори и пораждане на нова неустойчивост в балканската страна.

Съперниците на Пендаровски са десният претендент Гордана Силяновска-Давкова, подкрепяна от главната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, и Блерим Река , който съставлява ентическото албанско малцинство.

Река, 59-годишен професор, ще се опита да завоюва поддръжката освен на етническите албанци, които съставляват 20-25% от 2-милионното население на Северна Македония, а и на македонците.

Пендаровски има дребна преднина, демонстрират социологическите изследвания. Но сондажите, въпреки че се възприемат като ненадеждни, предвиждат втори тур сред Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова , който ще се състои на 5 май.

Настоящият националистически президент Георге Иванов няма право да се кандидатира след два петгодишни мандата.

63-годишната Давкова е срещу новото име на страната, само че ще " съблюдава " договорката, в случай че бъде определена.

Силяновска-Давкова предприе офанзива от различен ъгъл.

" Младите напущат страната единствено поради корупцията, тъй като ние имаме хора на власт, които мислят единствено за работни позиции и бъдещето на техните лични деца за сметка на държавния бюджет ", предизвести тя на протест в централния град Велес.

Река също предизвести, че " умората от институционализираната корупция, непотизъм " също принуждават македонците да бягат към чужбина.

" Ако не успеем да изградим република, учредена на върховенството на закона, ние ще свършим като празна страна ", предизвести той.

Данни на Световната банка демонстрират, че Северна Македония е изгубила ¼ от популацията си сред 2000 и 2015 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР