Северна Македония разработва по примера на България и други европейски

...
Северна Македония разработва по примера на България и други европейски
Коментари Харесай

Като в България: Скопие ще следи лицата под карантина с мобилно приложение

Северна Македония създава по образеца на България и други европейски страни мобилно приложение за наблюдаване на хората, сложени в изолираност поради ковид, съобщи МИА.
Гражданите, които са в изолираност, ще бъдат следени посредством мобилно приложение, което се създава сега, съобщи министърът на опазването на здравето на Северна Македония Венко Филипче.
С създаването ѝ се занимава Министерството на осведомителното общество и ще бъде съобразена с към този момент работещите такива в европейските страни, съобщи той.
Веднага откакто бъде подготвена, приложението ще бъде показана пред необятната общност.
Припомняме, че българските депутати в последна сметка одобриха противоречивия текст в Закона за изключителното състояние за следенето на отказващите карантина и лекуване през мобилните им телефони след препоръчани корекции от вносителя Димитър Лазаров от ГЕРБ.
Управляващите ни желаеха през мобилните оператори да разпознават даденото лице под карантина. Предложението на ГЕРБ, импортирано от Димитър Лазаров бе полицията да може да изисква от мобилните оператори и интернет доставчиците информация (трафични данни и др.) за местоположението на инфектирани хора, с цел да ги сложи под насилствена изолираност и болнично лекуване.
Според предлагането, доставчиците на услуги ще би трябвало неотложно да дават достъп до данните при поискване от шефовете на дирекция " Национална полиция ", столичната и регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи.
Още по-обезпокоително е, че мярката влиза в Закона за електронните известия, което значи, че ще продължи да работи и след края на изключителното състояние, споделиха от Българска социалистическа партия. Вносителят Димитър Лазаров от ГЕРБ отвърна, че данните ще бъдат употребени само по метода, указан в закона и за нищо друго. Според него имало и следващ правосъден надзор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР