Северна Македония предложи общо честване на Гоце Делчев, което да

Северна Македония предложи общо честване на Гоце Делчев, което да ...

Ще обелязваме ли заедно с Македония деня на Гоце Делчев?.


Северна Македония предложи общо честване на Гоце Делчев, което да бъде на 7 октомври. Това е денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Идеаята обаче предизвика бурни реакции.

Българската страна заяви твърдата си позиция, че е абсурдно да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито, а Междуведомствена комисия между България и Северна Македония трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни.

"Българската част в тази комисия държи на историческата истина и изпълнява задълженията си съвестно. Това, че имаме обща история със Северна Македония, не означава, че трябва да я делим", коментира депутатът от ВМРО Красимир Богданов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му постигането на споразумение за Гоце Делчев може да стане само на базата на общата ни българска история.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът коментира и предложението партийната субсидия да бъде 1 лев, което депутатите приеха на първо четене.

"Подкрепихме предложението. От ВМРО винаги сме настоявали за намаляване на държавната субсидия. В миналото Народно събрание внесохме предложение за 6 лева, беше прието да бъде намалена от 12 на 11 лева. Мислим да направим подобно предложение. Спряли сме се на 5 лева на глас", обясни Богданов.

Според него тези средства биха били достатъчно за нормалното функциониране на партиите.
 
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg