Северна Македония по пътя им към Европейския съюз. Това заяви

...
Северна Македония по пътя им към Европейския съюз. Това заяви
Коментари Харесай

Гърция е против разделянето на европейската перспектива на Тирана и Скопие

Северна Македония по пътя им към Европейския съюз. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на страната Милтиадис Варвициотис пред гръцкия парламент.


Той осведоми депутатите за обвързваните с Европейски Съюз въпроси и заключенията на последния Съвет на Евросъюза и Съвет " Общи въпроси ".

По отношение на напредъка на Албания и Северна Македония е ясно, че двете страни се намират на разнообразни стадии от своя път към европейската интеграция.

Онова, което Гърция желае, е да се вземе решение и да бъде дадена зелена светлина за начало на договарянията за присъединение и на двете страни.

Варвициотис акцентира, че общо ще бъде единствено началото на договарянията, а по-нататък всяка от страните ще бъде оценена съгласно личните си достижения и оценката ще бъде самостоятелна.

Разделянето на двата случая не работи в интерес на стабилността на северната граница на Гърция и може да провокира дисбаланс, който ще има отрицателни последствия за Атина. Началото на договарянията в пакет е от изгода за Гърция, акцентира дипломатът.

Що се отнася до разширението на Европейския съюз, Гърция има интерес да граничи не с балкански, а с европейски страни и напомни, че поддръжката за европейската вероятност на Западните Балкани беше решение на гръцкото председателство през 2003 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР