Северна Корея успешно създаде една малка ядрена бойна глава, която

...
Северна Корея успешно създаде една малка ядрена бойна глава, която
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако САЩ и Северна Корея си разменят ядрени удари

Северна Корея сполучливо сътвори една дребна нуклеарна бойна глава, която може да се инсталира върху междуконтинентална балистична ракета, а в този момент заплашва да нападна Гуам, територия на Съединени американски щати, оповестиха новинарски репортажи.

В отговор президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предизвести Пхенян, че в случай че продължи да заплашва Съединените Щати, ще бъде ударен с „ огън и гняв, които светът в никакъв случай не е виждал ".

Дрънкането на оръжия провокира опасения за опцията за замяна на нуклеарни удари. Може ли, в случай че такава замяна се случи, да настъпи световна злополука, заплашва ли ни нуклеарна зима?

Един нуклеарен удар самичък по себе си не е смъртна присъда, както си мислят някои хора, сподели Майкъл Мей (Michael May), почетен професор в Оперативния проучвателен център и инженерно-икономически системи за интернационална сигурност и съдействие към Станфордския университет.

Какво да чакаме

Повечето хора гледат на нуклеарния спор с визиите си от Студената война, сюжет, който подсигурява взаимно заличаване, в който двете противопоставящи се свръхсили ще изсипят голям брой нуклеарни бомби една против друга, унищожавайки инфраструктурата, продоволствието и енергетиката на цели страни, а и замърсявайки с радиоактивност големи площи от планетата.

Но макар моментното напрежение с Русия, една терористична офанзива благодарение на мръсна бомба - нуклеарно оръжие от взривни субстанции и радиоактивни нуклеарни боклуци - или единична офанзива от страна, като да вземем за пример Северна Корея, са малко по-вероятни, съобщи Мей. По-вероятният сюжет би бил индивидуален гърмеж, а не стотици, които да трансфорат Америка в пост-апокалиптична пустиня, съобщи Мей.

" Ако това е единствено единична офанзива и сте отвън нейния епицентър, имате всички шансове за оцеляване " - изяснява Мей пред Live Science.

Дори разбори от времето на Студената война, които предвиждат същинска унищожителна война сред Русия и Съединени американски щати, най-вероятно ще докара " единствено " до 40 милиона жертви на американска земя, сподели Мей. Разбира се, инфраструктурата ще бъде унищожена, храната и водата ще бъдат нечисти и евентуално този сюжет също води до злополука, прибавя той.

Най-лошите резултати ще се усетят в сърцето на взривната зона, съобщи Мей.

Така да вземем за пример, една нуклеарна бомба от 10 килотона, което се равнява на бомбите над Хирошима и Нагасаки, незабавно ще убие към 50% от хората в радиус 3,2 км от центъра на гърмежа, съгласно отчет от 2007 година от Семинара за превантивна защита (Preventive Defense Workshop - PDW). Тези смъртни случаи ще бъдат породени от пожари, интензивно излагане на радиация и други тежки увреждания. Някои от хората ще бъдат засегнати от ударната вълна от детонацията, само че множеството - от рухващите здания или от летящи шрапнели. Повечето здания в радиус 0.6 км от гърмежа ще бъдат съборени или мощно развалени.

Ще има засегнати от термични изгаряния породени от огнената топка след гърмежа. Хората в тази област може да бъдат изложени на извънредно високи равнища на радиоактивност, а първата помощ и избавителните екипи ще би трябвало да почакат, преди да навлязат в засегнатите области, до момента в който равнищата на радиация спаднат, което значи, че помощта ще бъде лимитирана.

Хората, които са посрещнали удара в подземния - убежища или изби - даже в зоната на първичния гърмеж, може да съумеят да оцелеят, в случай че приемем, че има единствено една детонация, изяснява Мей.

А тези, които са на километри от епицентъра на гърмежа, разполагат с време, което усилва възможностите им за оцеляване. Светлината от гърмежа пътува доста по-бързо, в сравнение с ударните талази, което значи, че хората могат да имат малко време, с цел да си затворят очите, да се отдалечат от прозорци и да се покрият, съгласно отчета на PDW.

Следващата непосредствена заплаха е радиоактивното замърсяване. Когато нуклеарната бомба експлодира, тя трансформира в прахуляк хиляди тонове пръст, смесвайки този материал с радиоактивни частици от детонацията. Този развой образува емблематичния облак с форма на гъба и тези хиляди тонове радиоактивни частици пепел, камъни и прахуляк се носят към земята, излъчвайки радиация. Най-големите, най-тежките частици от тази нуклеарна примес пада първа и съдържа материал най-много от зоната на епицентъра. По-малките частици могат да се носят по-високо и по-далеч и да доближат 16 до 32 км по посока напразно, само че по-голямата част от тяхната радиоактивност бързо спада с течение на времето, а постоянно минава доста време, преди да паднат на повърхността на земята.

До 48 часа след гърмежа, област, която в началото е била изложена на лъчение от 1000 рентгена на час, ще спадне единствено на 10 рентгена на час, според управлението " Умения за оцеляване в нуклеарна война " (Nuclear War Survival Skills, Oak Ridge National Laboratory, 1987). Около половината от хората, които изпитват общо доза облъчване от към 350 рентгена в продължение на няколко дни, най-вероятно ще умрат от остра лъчева болест, съгласно наръчника. (Типична коремна томография може да изложи хората на по-малко от един рентген).

В една пълномащабна нуклеарна война, може да има по-продължително замърсяване на храните. Например, отлаганията могат да паднат на обработваеми земи и продукцията да бъде нечиста, което може по-късно да докара до по-дългосрочнои проблеми като рак, съобщи Мей. Радиоактивният йод, по-специално, може да се окаже проблем, разяснява Мей.

" Кравите концентрират йод в млякото, а децата събират йода от млякото в тироидната си жлеза ", което води до рак на щитовидната жлеза, сподели Мей.

Ядрените гърмежи могат да причинят електромагнитни импулси (ЕМР), които да увредят необятна гама от електрическо и информационно съоръжение, изключително в радиус от 3,2 до 8 км на повърхността на земята при възможна 10-килотонова детонация. Устройствата ще се забавят, комуникациионни и клетъчни предаватели ще бъдат прекратени, компютрите ще престанат да работят, и водопроводът, и електрическата мрежа ще бъдат унищожени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР