Северна Корея ще получи помощ от Световната здравна организация (СЗО),

...
Северна Корея ще получи помощ от Световната здравна организация (СЗО),
Коментари Харесай

Възможно ли е в Северна Корея да няма случаи на коронавирус?

 Северна Корея ще получи помощ от Световната здравна организация (СЗО), макар че няма случаи на ковид, информира южнокорейската медия " Йонхап ", която се базира на Организация на обединените нации.

КНДР не е удостоверила случаи на инфектирани с ковид, само че страната ускори противоепидемиологичните ограничения със затваряне на границите и налагане на по-твърди ограничения като наложителна карантина.

Според worldometers, най-хубавия брояч на случаите с ковид по света, Северна Корея изобшо отсътва от статистиката. Но съгласно наблюдаващи дребна е вероятността Северна Корея да няма случаи на ковид. 

Страната затвори границите си в края на януари, прекратявайки търговията със прилежащ Китай, която съставлява към 9/10 от външната търговия на страната по принцип. Нещо повече - всички дипломати, идващи в столицата на КНДР, биват поставяни под едномесечна карантина, преди да бъдат пуснати да правят работата си.

Десетилетията на изолираност и интернационалните наказания са опустошили здравната система на Северна Корея, което поражда известни опасения за това, че страната не просто не е способна да се оправи с вероятно експлоадиране на епидемията, само че и че като цяло има средствата да открие действително инфектирани с ковид, написа CNN, представени от " Webcafe ".

С други думи - огнище на COVID-19 в КНДР може би към този момент има, просто никой не оповестява за него, а може би и до момента не е намерено.

Но този път извънредно нападателните ходове на КНДР, както и характерната тоталитарна дарба да задържа хора под стража без оглед на техните права, може и фактически да е спомогнало за това да се предотврати експлоадиране на зараза в страната, счита Юнг Гуанг-ил, дезертьор от Северна Коря, който оглавява неправителствена организация за правата на правата на други севернокорейци, избягали от режима.

" Веднага откакто бе обявено за огнище на ковид в Китай, Северна Корея събра всички китайски гости в североизточния град Расон и ги сложи под карантина за месец на един остров ", изяснява Юнг.

" Със сигурност можем да кажем, че има случаи на ковид в Северна Корея, само че не мисля, че епидемията там е толкоз огромна, колкото тези, които видяхме в Южна Корея, Италия и Съединени американски щати ", разяснява Ан Кюн-су, началник на основан в Сеул проучвателен център на опазването на здравето и благосъстоянието, който следи здравната система на КНДР.

" Севернокорейците са подготвени да се подчиняват на заповедите на Ким Чен Ун почтително по време на рецесии. Но съществува риск вирусът да излезе отвън надзор, в случай че стартира да се популяризира измежду недохранените хора в страната ", добавя още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР