Северна Корея ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище

...
Северна Корея ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище
Коментари Харесай

Пхенян праща делегация на олимпиадата в Южна Корея

Северна Корея ще изпрати спортисти и делегация на високо ниво на зимната олимпиада в Пьончан, в Южна Корея идния месец. Пхенян ще изпрати в Пьончан също танцьори, музиканти и демонстрационни екипи по таекуондо.

Това е един от резултатите от първите от две години директни договаряния сред двете Кореи, които се състояха тази заран в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона, предадоха информационните организации във вторник.

Сеул е предложил договаряния сред представители на въоръжените сили на двете страни за понижаване на напрежението, както и събиране на разграничени фамилии по случай Лунната Нова година идващия месец.

Освен това двете страни са решили да възстановят военната телефонна връзка между тях, заяви южнокорейски представител, представен от Франс прес.Агенцията напомня, че преди няколко дни бе възобновена цивилна телефонна линия сред Сеул и Пхенян.

Северна Корея заяви, че е приключила техническата поддръжка за обновяване на работата на военната линия на западното крайбрежие при границата с Южна Корея, съобщи южнокорейският заместник-министър на националното обединяване Чхун Хе-сун.

" Решихме да стартираме още веднъж да употребяваме тази военна телефонна линия от на следващия ден в 08.00 ч. сутринта ", посочи той.

В първия кръг от разговора за нормализация на връзките делегациите на двете страни включваха по пет души. Делегацията на Юга бе водена от министъра на обединяването Чхо Мьон-кьон, а на Севера - от ръководителя на комитета за мирното обединяване Ри Сон-гвон. Те се събраха в триетажния Дом на мира от южнокорейската страна на демаркационната линия.

Този първи формален контакт сред двете страни от над 2 година стана вероятен, откакто предходната неделя севернокорейският водач Ким Чен-ун в послание към нацията подреди " да бъдат основани всички нужни условия за възстановяване на връзките с Юга и да се води политика, която да разреши пробив в делото за мирното обединяване ". Южнокорейският президент Ким Дже-ин приветства предлагането и на собствен ред предложи да стартират договаряния допустимо най-скоро.

" Става дума освен за нормализация на междукорейските връзки, а и за помиряване на нацията, за нейното непринудено обединяване ", означи държавната организация КЦТА в Пхенян, представена от ТАСС.

Срещата бе наблюдаванавнимателно от международните водачи в очакване на някакъв сигнал за понижаване на напрежението на Корейския полуостров, изострило се поради севернокорейските нуклеарни и ракетни тествания, нарушаващи резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, показва Ройтерс.

Съединени американски щати, които държат 28 500 бойци в Южна Корея още от края на Корейската война, изначало се отнесоха хладно към концепцията за междукорейски срещи. Според Държавния департамент във Вашингтон, Пхенян " може би се пробва да вбие чеп " сред Съединени американски щати и Южна Корея и да отслаби американския напън над Северна Корея да се откаже от създаването на нуклеарни ракети, способни да нанесат удар по територията на Съединени американски щати.

Неотдавна обаче президентът Доналд Тръмп назова новите диалози " нещо положително " и уточни, че до тях се е стигнало вследствие на неговата " твърда и мощна " позиция. Той сподели, че би желал тези диалози да надвишават тематиката за олимпиадата, и добави, че " в подобаващ миг ние ще се присъединим към тях ".

Съединени американски щати и Южна Корея се съгласиха да отсрочат постоянните си взаимни военни маневри за след олимпиадата като старания за понижаване на напрежението и възможното откриване на поле за дипломация.

Русия приветства почналия разговор, съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС и Ройтерс.По думите му единствено посредством подобен " директен и непосреден контакт " сред двете страни е допустимо да се реализира " понижаване на напрежението на Корейския полуостров ".

Китай също приветства началото на разговора сред Пхенян и Сеул. " Ние сме доста удовлетворени от това, че ще се състоят диалози на високо ниво сред двете Кореи ", сподели представителят на външното министерство Лю Кан, представен от АП.

" Като комшия на Корейския полуостров Китай приветства и поддържа последните позитивни дейности, подхванати от двете Кореи за възстановяване на техните взаимоотношения ", добави той.

Пекин, който е единственият значим съдружник на Пхенян, бе подложен на мощен напън да употребява въздействието си, с цел да го накара да се върне на масата за договаряния и да приключи своите нуклеарни оръжейни стратегии. Въпреки че обясняваше, че въздействието му е лимитирано, Китай гласоподава за глобите на Организация на обединените нации против режима на Ким Чен-ун, включващи възбрана за експорт на текстил, морски храни и други артикули и строги ограничавания върху вноса на нефт и петролни артикули.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР