Северна Корея променя конституцията, за да засили статута на ядрената сила, нарича САЩ и съюзниците „най-лошата заплаха“

...
Северна Корея измени конституцията си, за да подсили и разшири
Коментари Харесай

Северна Корея измени конституцията си, за да подсили и разшири ядрените си сили, като лидерът Ким Чен Ун посочи нарастващото сътрудничество между Съединените щати, Южна Корея и Япония като „най-лошата реална заплаха“, пред която е изправена изолираната нация.

Парламентът на страната добави закона към конституцията на Северна Корея след двудневни заседания, което означава, че политиката му за укрепване на ядрените сили вече е постоянна, съобщи държавната Корейска централна новинарска агенция (KCNA) в четвъртък.

Този ход затвърждава мнението на Северна Корея, че тя е вечна ядрена сила и че идеята за денуклеаризиране или отказ от оръжията си, ключово искане на САЩ и техните западни съюзници, не подлежи на обсъждане.

Той беше приет от Върховното народно събрание на Северна Корея (SPA), където лидерът Ким Чен Ун се обърна към участниците и нарече хода „историческо събитие, което предостави мощен политически лост“, който повишава националните отбранителни способности и защитава националните интереси.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун KCNA/Ройтерс

Ким също така оправда ускоряващата програма на Пхенян за разработване на оръжия, като посочи тристранното военно сътрудничество между Съединените щати, Южна Корея и Япония – което той нарече „най-лошата реална заплаха, а не заплашителна реторика или въображаемо образувание“, съобщи KCNA.

Той добави, че новият закон е „най-справедливата и разумна решаваща стъпка, която напълно отговаря не само на неотложните изисквания на настоящата епоха, но и на законосъобразността и дългосрочните изисквания за изграждане на социалистическа страна“.

Докладът на KCNA дойде само дни след като посланикът на Северна Корея в ООН Ким Сонг се обърна към Общото събрание на ООН във вторник. Посланикът твърди, че Пхенян е трябвало да изгради своите „способности за самоотбрана“ поради „непосредствена опасност“ от ядрена война на Корейския полуостров, обвинявайки САЩ, че разпространяват влиянието си в региона.

А по-рано този месец Ким Чен Ун се срещна с руския си колега Владимир Путин по време на шестдневно посещение, което разтревожи Запада относно потенциала за военно сътрудничество между Москва и Пхенян.

Преди пътуването американски официални лица предупредиха, че Северна Корея може да предостави на Русия оръжия, за да подпомогне нейната заекваща инвазия в Украйна, а в замяна да получи помощ със собствените си ядрени оръжия и ракетна програма.

По време на срещата Путин е приел поканата на Ким да посети Северна Корея, според Кремъл. В него се казва, че руският външен министър Сергей Лавров също е готов да посети Северна Корея през октомври.

Натиск за денуклеаризация

Последната конституционна поправка следва подобен ход миналата година на среща на SPA, където Северна Корея прие законопроект, обявяващ страната за държава с ядрени оръжия.

По това време Ким се зарече, че няма да има денуклеаризация или каквито и да е преговори за денуклеаризация – и новият закон изглежда последният пирон в ковчега, като отношенията между Северна Корея и нейните съперници се влошиха стабилно през последните години.

Последният ядрен опит на Северна Корея, шестият досега, се проведе през 2017 г. на фона на ескалиращи заплахи от Пхенян и Вашингтон. Тестът дойде само месец след известното предупреждение на тогавашния президент Доналд Тръмп, че всякакви допълнителни заплахи от Северна Корея ще бъдат посрещнати с „огън и ярост, каквито светът никога не е виждал“.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол, вляво, президентът Джо Байдън и министър-председателят на Япония Фумио Кишида, вдясно, се срещат в петък, 18 август 2023 г., в Кемп Дейвид, президентската резиденция, близо до Търмонт, Мериленд ( AP Photo/Андрю Харник) Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол, вляво, президентът Джо Байдън и министър-председателят на Япония Фумио Кишида, вдясно, се срещат в петък, 18 август 2023 г., в Кемп Дейвид, президентското убежище, близо до Търмонт, Мериленд (AP Photo/Andrew Harnik) Андрю Харник/АП

Тестването беше спряно през 2018 г., тъй като двамата лидери проведоха разговори и отношенията се размразиха, което поражда надежди за потенциална сделка за денуклеаризация. Но след няколко срещи на върха между Тръмп и Ким – включително един изключителен момент, в който Тръмп стана първият действащ американски лидер, който стъпи в Северна Корея – преговорите се провалиха и не се материализира сделка.

Пандемията Covid-19 вероятно също е забавила възобновяването на програмата за разработване на оръжия на Северна Корея, казват експерти – но тя се развихри още през 2022 г., като страната изстреля рекорден брой ракети и сателитни изображения, показващи подновена активност в нейните подземни полигони за ядрени опити .

Тестовете също доведоха до сближаване на САЩ, Южна Корея и Япония, като лидерите и на трите нации се срещнаха по-рано това лято в базата на Кемп Дейвид в Мериленд, където обявиха нови военни учения и нова годишна тристранна среща на върха.

Това обяви нова „ера на сътрудничество“, каза президентът на САЩ Джо Байдън след срещата на върха – което беше остро осъдено от Пхенян, като севернокорейските държавни медии публикуваха изображения на Ким, който инспектира ракетен тест само дни след това.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР