Северна Корея продължава да представлява „сериозна и непосредствена заплаха", пише

...
Северна Корея продължава да представлява „сериозна и непосредствена заплаха", пише
Коментари Харесай

Северна Корея остава „сериозна и непосредствена заплаха за Токио

Северна Корея продължава да съставлява „ сериозна и непосредствена опасност ", написа в годишния отчет на японското министерство на защитата, което остава недоверчиво към Пхенян макар дипломатическия прогрес през последните месеци, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Миналата година Бялата книга на министерството беше оповестена, до момента в който напрежението със Северна Корея беше в апогея си на фона на изстрелване на ракети и нуклеарни тествания. Американският президент Доналд Тръмп тогава даде обещание да реагира с „ огън и гняв " против Севера.

Но на Зимните олимпийски игри, проведени в Южна Корея, стартира зрелищно доближаване, достигнало кулминационна точка с историческата среща на върха на 12 юни в Сингапур сред Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун.

Въпреки това позицията на Токио е непоклатима: „ Няма смяна в оценката ни за опасността от нуклеарните оръжия и севернокорейските ракети " за сигурността на Япония, се акцентира в Бялата книга.

Тази опасност, която министерството постоянно е определяло като „ невиждана ", „ вреди доста на мира и сигурността в района и на интернационалната общественост ", се споделя в документа.

Японският министър на защитата Ицунори Онодера, несъмнено, отбелязва разговора, който се води сред Северна Корея и някогашните й врагове. „ Но не можем да пренебрегнем обстоятелството, че и до през днешния ден Пхенян има неколкостотин ракети, които могат да доближат съвсем цялата територия на Япония ", акцентира министърът.

Имайки поради тази опасност, японското държавно управление постоянно укрепва отбранителния си потенциал. То разгласи в края на юли инвестиция от 3,6 милиарда евро за идващите 30 години за разполагане и потребление на американски наземни устройства за прехващане на ракети, които да противодействат на вероятно севернокорейско нахлуване.

В японската Бяла книга се акцентират също възходящите военни и териториални упоритости на Китай и желанието на Русия да възвърне мощта си, които слагат Япония в ситуацията на страна, заобиколена от евентуални врагове, съобщи Ройтерс.

Тазгодишната Бяла книга беше оповестена откакто президентът Тръмп анулира плануваното четвърто пътешестване на държавния секретар Майк Помпейо до Пхенян, планувано за тази седмица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР