Северна Корея отвори в края на август врати за туристи

...
Северна Корея отвори в края на август врати за туристи
Коментари Харесай

"При нас е по-сигурно, отколкото в Лондон", или как Северна Корея кани туристи

Северна Корея отвори в края на август порти за туристи от Русия, като издаде лиценз на първата туристическа организация в Москва. На клиентите се дава обещание " цялостно потапяне " в националната просвета и наслаждаване на " сигурност, по-голяма от вечерна разходка в Лондон ".

От NKOREAN.RU оферират проведено пътешестване на групи до 10 души или на независими посетители, " с цел да вми покажем разнообразния живот на тази най-затворена от всички страни по света ".

След нуклеарния опит в неделя на уеб страницата на компанията няма известие за някакъв проблем с работата ѝ или отсрочване на пътуванията до извънредно милитаризирания Корейски полуостров. Това бе третият нуклеарен тест от януари предходната година насам, а през това време имаше и голям брой тествания на ракети в нарушаване на резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и измежду наказание от всички страни.

На управляващите в Пхенян бяха наложени нови наказания през последните 20 месеца, само че те развиват туризъм като един от източниците на твърда валута, от която има огромна потребност.

" Най-бързата обиколка в Северна Корея " е и най-евтина - предлага се за към 740 евро. Най-продължителното 15-дневно пътешестване наближава 1700 евро, против което има посещаване на плантация, цех за минерална вода, будистки храм, разходка в планината и запознаване с националната кухня, както и неизбежната аудиенция в няколко музея на създателя на републиката и на учението чучхе Ким Ир Сен.

Организаторите оферират новогодишни празници, каране на ски и даже бирен фестивал.


© Reuters

Една от най-любопитните страници на уеб страницата се споделя " Правила за държание ". На нея се предизвестява, че " тъй като туристическите пътувания в страната към този момент не са доста публикувани, се организира наложителна инспекция на гостите (условие, обвързвано със социалистическия режим в Северна Корея) ".

Следват уточнения, които по-скоро слагат под въпрос дали това в действителност е туризъм:

- гостите постоянно се съпровождат от гид, който оказва помощ да се сформира проект на пътешествието и може да бъде употребен като секретар; той е задължен да следи за съответното държание на екскурзианта и се явява поръчител за сигурността му

- фотографирането на стратегически значими и военни обекти или държавни здания е неразрешено

- локални поданици може да бъдат снимани единствено с тяхното единодушие

- продължителните диалози на туристите с живеещи в Северна Корея не се предлагат

- неразрешено е внасянето на книги или електронна информация за Северна или Южна Корея от задгранични създатели, порнография и пропагандна литература.


© Reuters

За незапознаните с метода на живот в страната следват пояснения, че:

- при влизане в дома на севернокореец наложително се събуваш, тъй като хората се хранят, седят и спят на пода;

- не се стои на прага, тъй като по този начин може да влязат зли духове;

- не се приказва за гибел, опустошение или бракоразвод, с цел да не се донесе злощастие на дома;

- непристойно е да се върви необут, изключително пред възрастни хора, по тази причина си носете чорапи;

- клечки за ястие не се оставят в ориза, тъй като се асоциират с погребение;

- чинията или купичката не се сервират към устата; при ястие на спагети се накланяш напред и шумно сърбаш;

- не е признато да се яде със затворена уста.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР