Северна Корея обеща да разруши основния си ядрен комплекс, при

...
Северна Корея обеща да разруши основния си ядрен комплекс, при
Коментари Харесай

Пхенян ще затвори ракетен полигон под международно наблюдение

Северна Корея даде обещание да унищожи главния си нуклеарен комплекс, при съответни стъпки на Вашингтон и ще допусне интернационалните наблюдаващи на затварянето на основен ракетен полигон. Това са част от споразуменията, реализирани в Пхенян на третата среща на върха на двете корейски страни. Американският президент Доналд Тръмп оцени постигнатото като голям напредък със Северна Корея на няколко фронта. Още за резултатите, които включват и сделка за идно първо посещаване на севернокорейски водач в Сеул.

Двамата корейски водачи се споразумяха да работят за унищожаване на нуклеарните арсенали от Корейския полуостров - съществена тематика в диалозите като изискване за дълготраен мир и на историческата среща Доналд Тръмп - Ким Чен ун през юни. Наблюдатели в този момент правят оценка като огромен прогрес единодушието на Пхенян да допусне самостоятелни наблюдаващи на окончателното разглобяване на основен ракетен полигон на Севера.
Ким Чен-ун - водач на Северна Корея: Приехме пакт за завършек на бруталната и трагична борба и омраза. Споразумяхме се да поставим старания за превръщането на Корейския полуостров в земя на мира, без нуклеарни оръжия и нуклеарна опасност.
Двете корейски страни ще основат буферни зони по границите си за отбягване на инцидентни конфликти. Изтеглят се 11 поста от Демилитаризираната зона, над демаркационната линия се вкарва зона неразрешена за полети на самолети, безпилотни апарати и хеликоптери. Пограничното населено място Панминчжон, което е под общ надзор, ще бъде разоръжено, като се стартира от мините.

 © Българска телеграфна агенция Мун Дже-ин - президент на Южна Корея: Поканих ръководителя Ким Чен -ун да посети Сеул в близко бъдеще и той одобри. Близко бъдеще значи още тази година, в случай че не зародят особени условия.
Северна и Южна Корея оповестиха проекти за свързване на железопътните си линии, ще разрешат повече контакти на разграничени фамилии и ще търсят взаимно остатъци на бойци от войната през 50-те. Двете страни ще излязат с обща кандидатура за домакинство на летните Олимпийски игри през 2032 година.

Високият посетител от Юга опита обичайния северен специалитет - студена юфка " ненмьон ", а първата дама на Сеул Ким Джун-сук участва на извънучилищни занимания на възпитаници в Двореца на децата - комплекс с потенциал 12 хиляди души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР