Северна Корея няма да преговаря с Южна Корея, докато въпросите,

...
Северна Корея няма да преговаря с Южна Корея, докато въпросите,
Коментари Харесай

Пхенян отказва да преговаря със Сеул, докато висящите въпроси не бъдат уредени

Северна Корея няма да договаря с Южна Корея, до момента в който въпросите, довели до анулацията на срещата на министерско ниво тази седмица, не бъдат уредени, съобщи формалната севернокорейска организация КЦТА, представена от Българска телеграфна агенция.

Председателят на севернокорейския Комитет за спокойно обединяване И Сон-гуон остро осъди взаимните американо-южнокорейски военновъздушни маневри "Макс Тандър ". Той разкритикува Сеул, че разрешава на "отрепки " да приказват в националния парламент, само че не уточни детайлности.

По-рано през днешния ден Южна Корея разгласи, че ще се стреми да играе ролята на медиатор сред Съединени американски щати и Северна Корея, откакто Пхенян заплаши да не взе участие в срещата на върха сред Ким Чен-ун и Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур, съобщи Ройтерс.

Съединените щати са поискали от Северна Корея да съобщи за заличаване отвън страната на няколко нуклеарни бойни глави, една междуконтинентална балистична ракета и различен нуклеарен материал в границите на шест месеца. Американският държавен секретар Майк Помпейо е споделил на севернокорейския водач по време на срещата им този месец, че Пхенян може да бъде изваден от листата с страни, спонсориращи тероризма, в случай че изпрати с транспортен съд в чужбина тези нуклеарни материали.

Ако Пхенян се съгласи на цялостна, подлежаща на инспекция и необратима денуклеаризация на плануваната среща на върха в Сингапур, Вашингтон обмисля да даде гаранции на режима на Ким.

Съмненията по отношение на провеждането на срещата сред Съединени американски щати и КНДР се породиха през вчерашния ден, когато Пхенян окачестви като провокация взаимните военни учения на Съединените щати и Южна Корея, и анулира договаряния на високо равнище със Сеул.
Тръмп съобщи, че не е ясно дали срещата ще се състои, само че той ще продължи да упорства за денуклеаризацията на Корейския полуостров.
Южнокорейското президентство в изказване сподели, че ще се опита да посредничи сред Вашингтон и Пхенян.
Говорител на президентството уточни, че държавното управление и президентът Мун Дже-ин имат желание по-активно да играят "ролята на посредник " сред Южна Корея, КНДР и Съединени американски щати.

Сеул счита да показа със Съединени американски щати сведенията си за севернокорейската позиция и държание, както и да осведоми Северна Корея за позицията на Вашингтон, като по този метод помогне за доближаване на позициите им.

Южна Корея има намерение да продължи да разисква със Севера провеждането на договаряния на високо ниво, които Пхенян анулира през вчерашния ден, заяви президентството в настрана изказване през днешния ден.

Междувременно китайският външен министър Ван И съобщи през днешния ден, че ограниченията, подхванати от КНДР за понижаване на напрежението на Корейския полуостров би трябвало да бъдат приети и че всички останали страни, най-много Съединени американски щати, следва да оценят опцията за мир.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР