Северна Корея изстреля тази сутрин две балистични ракети в посока

...
Северна Корея изстреля тази сутрин две балистични ракети в посока
Коментари Харесай

Пхенян изстреля две балистични ракети, едната падна в японската морска икономическа зона

Северна Корея изстреля тази заран две балистични ракети в посока към Японско море, като едната от тях е паднала в изключителната икономическа зона на Япония.

Това заяви на конференция в Токио генералният секретар на японското държавно управление Йошихиде Суга, представен от ТАСС. Ракетите са изстреляни от региона на севернокорейското пристанище Вонсан. "Едната е паднала в региона на префектура Шимане. Към този миг нямаме данни за нанесени вреди на риболовни кораби. Продължаваме да събираме информация ", сподели той. Суга заяви, че се привиква незабавно съвещание на националния свет за сигурност на Япония с присъединяване на премиера Шиндзо Абе и министрите на защитата и външните работи, с цел да се разиска обстановката към ракетните изстрелвания от Северна Корея и да се набележат способи за деяние.

Премиерът Абе подреди да бъде събрана цялата налична информация и да се подсигурява сигурността на морските съдове и самолетите. Той изрази митинг пред Северна Корея и сподели пред публицисти, че Япония "ще продължи тясното съдействие със Съединени американски щати и интернационалната общественост по севернокорейския проблем ".

В известие от Синята къща - южнокорейското президентство, се споделя, че Северна Корея евентуално е направила опит за изстрелване на балистични ракети от подводница, съобщи организация Йонхап. Южнокорейският съвет за национална сигурност изрази безпокойствие, че това става преди подновяването на диалозите сред Пхенян и Вашингтон на 5 октомври. В първичното известие на Йонхап, по данни на обединявания генщаб на южнокорейските въоръжени сили, се споделяше за една ракета с дребен обхват. По-късно бе направено конкретизиране, че генщабът не е показал вида на ракетите, полетния им обхват и оптималната височина на полета. "Нашите военни наблюдават обстановката, ако има още изстрелвания, и са в положение на подготвеност ", оповестиха от щаба.

Новите изстрелвания пристигнаха, откакто върховен севернокорейски посланик заяви нощес, че Северна Корея и Съединени американски щати са се съгласили да възобновят на работно ниво договарянията за денуклеаризация, заяви Българска телеграфна агенция. Преговорите бяха прекратени преди няколко месеца след неуспеха на срещата на върха сред севернокорейския водач Ким Чен-ун и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп поради различия по отношение на облекчаването на глобите и разоръжаването на Пхенян.

Според АП тези изстрелвания са проява на растящите военни благоприятни условия на Северна Корея преди подновяването на нуклеарния разговор със Съединени американски щати. От началото на юли т.г. Северна Корея постоянно прави изстрелвания на балистични ракети с дребен обхват. Само през август Пхенян извърши пет такива тествания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР