Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета с достатъчен обсег, за

...
Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета с достатъчен обсег, за
Коментари Харесай

Северна Корея изстреля балистична ракета с достатъчен обсег, за да достигне САЩ

Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета с задоволителен обхват, с цел да удари континенталната част на Съединени американски щати, заяви министърът на защитата на Япония Ясукадзу Хамада, представен от BBC

Ракетата e паднала в морето на към 210 км западно от Хокайдо. По данни на армията на Южна Корея междуконтиненталната балистична ракета е изстреляна в 10:15 часа локално време (3:15 часа българско време) в петък от регион покрай столицата на Северна Корея Пхенян. Тя е прелетяла 1000 км, като е достигнала височина от 6100 км и скорост 22 пъти тази на звука. Японският министър на защитата Хамада сподели, че предвид на траекторията изчисленията демонстрират, че ракетата може да има обхват от 15 000 км, като това зависи от тежестта на бойната глава, което значи, че може да доближи континенталната част на Съединени американски щати. Издигнатата траектория значи, че ракетата лети доста по-високо в космоса, само че на по-късо разстояние, в сравнение с в случай че е изстреляна с естествена траектория.

Съединени американски щати осъдиха изстрелването на ракетата, а управляващите в Южна Корея свикаха незабавно съвещание на Съвета за национална сигурност за разискване на ответни дейности. Южна Корея дефинира изстрелването на ракетата за “сериозно предизвикателство, което вреди на мира и сигурността на Корейския полуостров ”.

Северна Корея организира тестването на междуконтинентална балистична ракета откакто режимът в страната предизвести за “ожесточен ” отговор на всяко засилено военно наличие на Съединени американски щати. Това стана откакто в неделя президентът на Южна Корея Юн Сук Йол, президентът на САЩ Джо Байдън и министър председателят на Япония Фумио Кишида се срещнаха в Камбоджа. В четвъртък севернокорейският външен министър Чое Сон Хуи предизвести за " по-ожесточен " отговор на всяко увеличено военно наличие на Съединени американски щати в района. В петък представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Адриен Уотсън сподели, че господин Байдън е бил осведомен и Съединени американски щати ще се съветват с сътрудниците си. П

рез последните два месеца Северна Корея изстреля повече от 50 ракети, по-голяма част от които бяха с дребен обхват. Изстрелването на ракети с огромен обхват съставлява по-голяма опасност, тъй като те могат да доближат до по-далечна точка.  „ Казахме на Пхенян, че безусловно не можем да толерираме сходни дейности “, сподели министър председателят Кишида пред кореспонденти в Тайланд.

През последните два месеца Северна Корея е изстреляла повече от 50 ракети, множеството от които с дребен обхват. Тези изстрелвания на огромен обхват са по-редки и съставляват директна опасност за Съединени американски щати, защото ракетите са предопределени да носят нуклеарни бойни глави до всяка точка на континенталната част на Съединени американски щати. През октомври Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония - за първи път от пет години насам. В момента Северът създава нов вид ракета с огромен обхват – Хуасонг - 17. Този вид е по-голям от междуконтиненталните балистични ракети, които сполучливо тества в предишното, и специалистите считат, че може да носи голям брой бойни глави, което би затруднило отбраната против него. 

Няколкото опита за изстрелване на Хуасонг-17 се считат за несполучливи. По-рано този месец Северът изстреля междуконтинентална балистична ракета, само че тя се провали по време на полет, съгласно южнокорейските военни. " Дори в случай че Северът сполучливо изстреля Хуасонг-17, опасността няма да се е нараснала доста ", сподели Янг Ук, боен специалист от института Асан. „ Тя би трябвало да потвърди, че е усвоила технологията, с цел да може да инсталира задоволително дребни нуклеарни бойни глави върху междуконтиненталната балистична ракета “, изясни той. Пхенян е направил шест нуклеарни опита сред 2006 и 2017 година и е приключил подготовката за седми опит. Експертите считат, че може да употребява опцията да тества плътно нуклеарно устройство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР