Северна Корея е ускорила малко познатата си програма за превръщане

...
Северна Корея е ускорила малко познатата си програма за превръщане
Коментари Харесай

Технология, използвана от нацистите, помага на Пхенян срещу санкциите

Северна Корея е ускорила малко познатата си стратегия за преобразяване на остатъка си от въглища в синтетичен газ. Това оказва помощ на изолираната страна да понижи зависимостта си от задграничен нефт и да се оправи със глобите, ориентирани към нуклеарната ѝ стратегия, написа The Wall Street Journal.

Пхенян разчита на метода за опора на стопанската система си против глобите, наложени от Организацията на обединените народи, които лимитират вноса на петролни артикули. През последните години страната усилва потреблението на технологията, като тя към този момент се употребява в някои от най-големите фабрики за стомана и цимент, които преди този момент са разчитали на вносен нефт.

Превръщането на въглищата в синтетичен газ освобождава и част от вносното гориво за армията.Китай, някогашен съдружник, е дал технология и експертиза. Една китайска компания показва, че през юли е осигурила оборудване, което може да създаде 40 000 кубични метра синтетичен газ на час в индустриална зона на север от Пхенян.

 Готова ли е Северна Корея да повтори икономическото знамение на Виетнам?
Готова ли е Северна Корея да повтори икономическото знамение на Виетнам?

Преди двете страни са еднообразно небогати. Днес Виетнам има 3 пъти по-голям Брутният вътрешен продукт на глава от популацията

Това количество е равно на към 10 % от годишния импорт на нефт през последните години, съгласно Дейвид Фон Хипер, специалист в Nautilus Institute.

Технологията, изобретена в края на 18 век, към този момент е помогнала на голям брой изправени пред наказания страни. Нацистка Германия я е употребила за производството на синтетични горива за танкове и самолети през Втората международна война. Южна Африка, ударена от петролно ембарго през 80-те, също е употребила сходна технология.

Съединени американски щати се надява, че глобите ще убедят водача на страната Ким Чен Ун да реализира нуклеарна договорка, с цел да получи икономическа помощ. Разговорите обаче вървят постепенно. Според централната банка на Южна Корея, стопанската система на Северна Корея се е свила с 3,5 % предходната година.

Северна Корея има запаси от към 14,7 милиарда тона въглища. Повечето от добива се изнасяше, само че новите наказания ограничиха търговията и оставиха Пхенян с остатък.

Превръщането на въглища в газ не е нито нова, нито изключително комплицирана технология: нормално въглищата се нагряват под налягане и те се разделят на химически съставни елементи, които образуват синтетичен газ. Тази технология не се употребява необятно, защото е по-скъпа от потреблението на нефт.

Северна Корея се е сдобила с немска технология за процеса от Съветския съюз през 60-те години, само че съвсем не я е разработвала.

 Северна Корея може да има благосъстояние, изчислявано на 6 трилиона $
Северна Корея може да има благосъстояние, изчислявано на 6 трилиона $

Икономиката й може да нарасне до 100 милиарда $ в идващото десетилетие
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР