Северна Корея е спечелила от кибернападения около 2 млрд. долара

...
Северна Корея е спечелила от кибернападения около 2 млрд. долара
Коментари Харесай

Хакери финансират ядрената програма на Пхенян

Северна Корея е спечелила от кибернападения към 2 милиарда $ единствено за последните 3 години, а тези пари са отишли за стратегиите на страната за нуклеарни и балистични ракети, излиза наяве от отчет на Организация на обединените нации. От документа, показан неотдавна в Съвета за сигурност, се казва също, че плячката е добита при 39 набези от 2016 година насам, осъществени от кибербандити, които получават възнаграждение от Пхенян. Целите им са били финансови институции в 17 страни, откраднали са също биткойни от уеб сайтове, профилирани в търговия с кибервалути, е заключението на специалистите в отчета.

IT набези, които носят пари в хазната на Северна Корея, са известни и се документират от години. Една от най-активните киберпрестъпни групи, наречена Lazarus, е обвинена, че стои зад добре известната кражба на 80 млн. $ от Централната банка на Бангладеш през 2016 година Като цяло, в интервала сред 2017 година и 2018 година, най-малко 571 млн. $ са откраднати при хакерски пробиви на пет платформи за търговия с кибервалути, съгласно отчет от октомври 2018 година на съветската компания за киберсигурност IB Group.

„ Скрита Кобра ”

Lazarus не е единствената група от хакери, която работи, с цел да цялостни държавната хазна на Пхенян. Севернокорейските киберпрестъпления се координират от Генералното бюро за разузнаване – главната шпионска работа на Корейската работническа партия на водача Ким Чен Ун. Американските управляващи назовават тези киберпрестъпления с общото наименование „ Скрита Кобра ” и са разпознали 20 от оръжията, употребявани от хакерите (вируси, Троянски коне и др.), с цел да носят облаги на Северна Корея.

До публикуването на отчета на ООН не беше ясно количеството на парите, което е заграбено при тези хакерски атаки. Ако сумата от 2 милиарда $ се потвърди, че е точна, това ще значи, че киберпрестъпността се е трансформирала в „ един от най-важните, в случай че не и най-важният, източник на доходи за севернокорейската страна ”, споделя Антоан Бонда, който е началник на Корейската стратегия в основаната в Париж Фондация за стратегически проучвания.

След въвеждането на строгите стопански наказания през 2006 година в опит да бъдат прекратени опциите Северна Корея да получава средства, нужни за развиването на нуклеарната й стратегия, Пхенян ловко се приспособява към новите условия. Режимът на Ким нарушава глобите, с цел да продължава да продава стандартни оръжия на страни като ДР Конго, Уганда, Танзания, Сирия и Йемен, споделя Бонда. Това е и повода, заради която дипломати отдавна имат основна роля при разпространяването на подправени пари, контрабандни цигари и даже опиати, с цел да бъдат печелени средства за държавната хазна на Северна Корея.

Пхенян също по този начин си присвоява стотици милиони долари от жителите на страната, които работят в чужбина при условия „ близки до иго ”, споделя Себастиан Харниш, който е специалист по Северна Корея и учител по интернационалните връзки в Хайделбергския университет. Той отбелязва, че към момента има 45 страни, измежду които са Русия, Китай и Мианма, които – на процедура – разрешават на севернокорейци да работят на тяхна територия при нечовешки условия.

„ Китай има значима роля ”

Санкциите, налагани на КНДР, непрекъснато се усилват, само че страната продължава с ракетните тествания. Това означава, че тези противозаконни действия в този момент носят сериозни приходи на държавното управление, считат анализаторите. Киберпрестъпността – с която интернационалната общественост по-лесно може да се оправи, в сравнение с с продажбата на оръжия на транспортен съд или с наличието на севернокорейски служащи на строителни обекти в Полша – господства и  продължава да гълтам човешката мощ в КНДР. В началото на 2000 година имаше единствено няколко десетки сътрудници, а през днешния ден те към този момент са „ няколко хиляди души в Северна Корея и стотици в други страни като Китай и Русия ”, които вършат пари за Пхенян посредством киберпрестъпления.  Без подозрение парите, които тези хора печелят, се употребяват за финансиране на стратегиите за нуклеарни и балистични ракети. „ Това е единственият същински приоритет за бюджета на Северна Корея ”, отбелязва Бонда.

Парите от кибернападенията не са единственият източник на финансиране. „ Също по този начин има и бартери, които съгласно разнообразни оценки стигат жестоко за към 30% от нуклеарната и балистичната стратегия ”, споделя Харниш. При тях севернокорейците разменят технологии и първични материали като въглища и плутоний за извънредно значими съставни елементи при производството на ракети. Например след 2000 година страната продава технологии за произвеждане на уран на Сирия.

Това демонстрира, че в случай че се попречи на Северна Корея да подхваща нови кибероперации, ще бъде сериозен удар за Пхенян. Но както всекидневно става със Северна Корея, „ ролята на Китай е съществена ”, добавя Харниш. Всъщност целият интернет трафик, приближаващ в КНДР, минава през китайски снабдители – което, несъмнено, разрешава на Пекин да го спре, когато и в случай че изиска.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР