Северна Корея е изстреляла няколко балистични ракети с малък обсег

...
Северна Корея е изстреляла няколко балистични ракети с малък обсег
Коментари Харесай

Сеул: Северна Корея изстрелва балистични ракети

Северна Корея е изстреляла няколко балистични ракети с дребен обхват към морето край източното си крайбрежие в петък, заяви южнокорейската войска, ден откакто Съединени американски щати и Южна Корея организираха взаимни учения със стелт изтребители, симулиращи въздушен пердах.
Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея осъди изстрелването като провокация. В него се споделя, че снарядите са били изстреляни от град Уонсан на източното крайбрежие и са прелетели към 300 км (186 мили), преди да паднат в морето.
Позовавайки се на държавен чиновник, японската социална телевизия NHK също заяви, че ракета с дребен обхват наподобява е била изстреляна и към този момент е паднала.
Северна Корея изстреля балистични и крилати ракети, както и тактически ракети през последните месеци, описвайки ги като част от стратегия за надграждане на своите отбранителни качества.
Армията на Южна Корея не прецизира най-новия вид оръжие, само че държавните медии на Северна Корея оповестиха, че нейните военни са тествали ракетни системи с неведнъж изстрелване, които се надграждат.
Севернокорейският водач Ким Чен Ун следи тестванията на 600 mm " супер огромни " ракетни установки за неведнъж изстрелване и 240 mm ракети за неведнъж изстрелване през последните седмици и също посети индустриални уреди, оповестиха държавните медии.
Напрежението на Корейския полуостров се усили, откогато Северът предходната година анулира пакт от 2018 година, ориентиран към деескалация на напрежението покрай военната граница, подписан в границите на помирение, слагащо завършек на Корейската война от 1950-53 година и по-късно наименуван Юг като „ зложелател №1 “.
По-рано в петък авторитетната сестра на водача на Северна Корея Ким Йо Чен съобщи, че нейните тактически оръжия са предопределени само като възпиращ фактор против военната експанзия на Южна Корея, като в същото време още веднъж отхвърли, че Пхенян изнася оръжията.
Официални представители на Съединени американски щати и Южна Корея упрекнаха Севера, че доставя оръжия на Русия, с цел да помогне на Москва да попълни запасите си за потребление във войната против Украйна. Москва и Пхенян отхвърлиха обвиняването.
Петъчните изстрелвания на ракети идват по едно и също време с визитата на съветския президент Владимир Путин в китайския североизточен град Харбин.
Путин и китайският президент Си Дзинпин разкритикуваха Вашингтон и неговите съдружници в четвъртък за това, което водачите нарекоха " заплашване във военната сфера " против Северна Корея на среща в Пекин.
Южнокорейските военновъздушни сили оповестиха, че американски и южнокорейски стелт изтребители са провели " интензивни " взаимни учения в четвъртък в централния район, с цел да тестват и подобрят офанзивната и отбранителната маневреност.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР