Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета с достатъчен обсег

...
Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета с достатъчен обсег
Коментари Харесай

Северна Корея изстреля междуконтинентална ракета с достатъчен обсег да достигне САЩ

Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета с задоволителен обхват да доближи територията на Съединени американски щати, заяви японският министър на защитата Ясукадзу Хамада . Ракетата е паднала в морето край Япония , западно от остров Хокайдо.

Съединени американски щати осъдиха изстрелването на ракетата, а управляващите в Южна Корея свикаха незабавно съвещание на Съвета за национална сигурност за разискване на ответни дейности.

По данни на армията на Южна Корея междуконтиненталната балистична ракета е изстреляна в 10:15 часа локално време (3:15 часа българско време) в петък от регион покрай столицата на Северна Корея Пхенян. Тя е прелетяла 1000 км, като е достигнала височина от 6100 км и скорост 22 пъти тази на звука.

Южна Корея дефинира изстрелването на ракетата за “сериозно предизвикателство, което вреди на мира и сигурността на Корейския полуостров ”.

Японският боен министър на защитата Ясукадзу Хамада сподели, че предвид на траекторията изчисленията демонстрират, че ракетата може да има обхват от 15 000 км, като това зависи от тежестта на бойната глава, което значи, че може да доближи континенталната част на Съединени американски щати.

Северна Корея организира тестването на междуконтинентална балистична ракета откакто режимът в страната предизвести за “ожесточен ” отговор на всяко засилено военно наличие на Съединени американски щати. Това стана откакто в неделя президентът на Южна Корея Юн Сук Йол , президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и министър председателят на Япония Фумио Кишида се срещнаха в Камбоджа.

През последните два месеца Северна Корея изстреля повече от 50 ракети, по-голяма част от които бяха с дребен обхват. Изстрелването на ракети с огромен обхват съставлява по-голяма опасност, тъй като те могат да доближат по-далечна точка.

Военната интензивност на Северна Корея през последните години докара до налагането на спомагателни интернационалните наказания. Въпреки това Пхенян продължи тестванията си. През октомври севернокорейската войска изстреля балистична ракета, която мина над територия на Япония за пръв път от пет години. Между 2006 и 2017 година страната организира шест теста на нуклеарни оръжия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР