Северна Индия беше обхваната от проливни дъждове през уикенда, които

...
Северна Индия беше обхваната от проливни дъждове през уикенда, които
Коментари Харесай

До 2050 г.: Горещини могат да преминат границата на преживяемост за здрав човек

Северна Индия беше обхваната от проливни дъждове през уикенда, които дадоха отмора от горещата вълна, която опустоши района.

Очаква се обаче равнищата на живака да останат високи и в други региони. А внезапното повишаване на температурата сподели по какъв начин милиони хора в най-многолюдната страна в света са измежду най-уязвимите от последствията на климатичната рецесия, съобщи Си Ен Ен.

Проливният дъжд през уикенда в Утар Прадеш беше добре пристигнал за 220-милионния северен щат, откакто през предходната седмица температурите в някои региони се повишиха до 47 °C, а стотици хора получиха недоволства, свързани с горещините.

Снимка: Ройтерс

В неделя температурите в Лакнау внезапно се намалиха до към 32°C след дъжда. Видеоклипове, излъчени по локалната телевизия, демонстрираха по какъв начин хора се мокрят на дъжда, а пасажери се придвижват по наводнени пътища.

Дъждовете в Утар Прадеш евентуално ще продължат и през тази седмица, което ще докара до по-ниски температури в района. Но в прилежащия щат Бихар неспирните горещини не престават към този момент втора седмица, което принуди учебните заведения да затворят до сряда.

Затоплянето на океаните, наближаващият " Ел Ниньо " и нездравословните излъчвания са единствено част от аргументите

През последните седмици в щата са умряли минимум 44 души от свързани с горещините здравословни проблеми, оповестява почитан здравен чиновник пред Cи Ен Ен, само че броят им може да е доста по-голям, защото управляващите се затрудняват да преценяват тъкмо какъв брой души са умряли от топлинен удар.

По данни на Индийския метеорологичен департамент (IMD), през идващите дни се чака леко захлаждане, само че, съгласно специалистите, климатичната рецесия в бъдеще ще докара единствено до по-чести и по-дълги горещини, което ще сложи на тестване способността на Индия да се приспособява.

Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е най-висока от 2 милиона години насам

" Индия има опит в оправянето с горещините... Ще бъдат наранени милиони хора ", споделя доктор Чандни Сингх, старши откривател в Индийския институт за изследване на обитаемоте места.

" Ако здравните системи не действат, когато няма съответни незабавни услуги, това ще докара до повече смъртни случаи ", сподели тя.

" Но това, което знаем сигурно, е, че доникъде на века ще се доближим до границите на опциите за оцеляване. "

Снимка: Ройтерс

Индия не е единствената страна в района, която изпитва такива горещини през последните седмици.

Очаква се температурите в Североизточен Китай да останат високи през идващите дни, като в някои градове живакът ще се повиши над 40°C, предвижда метеорологичната обсерватория на страната.

В пакистанската столица Исламабад предходната седмица температурите се повишиха до 39 °C, преди дъждът през уикенда да донесе известно облекчение в района.

Проучванията предизвестяват, че въздействието на рисковите горещини може да бъде опустошително.

Индия постоянно претърпява горещини през летните месеци май и юни, само че през последните години те настъпват по-рано и стават по-продължителни.

Според Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), Индия е измежду страните, за които се чака да бъдат най-силно наранени от климатичната рецесия, която може да обхване 1,4 милиарда души в цялата страна.

Анализът е изработен от Британската метеорологична организация

Експертите настояват, че следствията от това ще бъдат опустошителни.

В изследване, оповестено през април от Университета в Кеймбридж, се споделя, че горещите талази в Индия постановат " невиждани тежести " върху индийското селско стопанство, стопанска система и системи за публично опазване на здравето, като спъват напъните за реализиране на задачите за развиване.

" Дългосрочните прогнози сочат, че до 2050 г.индийските горещини могат да преминат границата на преживяемост за здрав човек, почиващ на сянка ", се споделя в изследването.

" Те ще окажат въздействие върху продуктивността на труда, икономическия напредък и качеството на живот на към 310-480 млн. души. Изчисленията демонстрират, че до 2050 година заради рисковите горещини работният потенциал навън през светлата част на деня ще намалее с 15 % ”, считат специалистите.

Сингх съобщи, че Индия към този момент е подхванала ограничения за намаляване на въздействието на високите температури, в това число смяна на работното време за някои служащи, работещи навън, и повишение на образованието по въпросите на горещините.

Но последствията от рисковите горещини ще се отразят на околната среда, потреблението на сила и екосистемите ни.

" Обикновено при гореща вълна се следят и обвързваните с нея дефицит на вода и засушавания. Има срив на електрическата мрежа. Тези опасности стартират да натоварват цялата система ", сподели тя.

Топлинната вълна в северната част на Индия настъпи в миг, когато проливни дъждове връхлетяха североизточната част на страната, а дъждовете преди мусоните в щата Асам провокираха свлачища и тежки наводнения.

Близо половин милион души бяха наранени след проливните дъждове, а пътищата бяха превърнати в реки и потопиха цели села. Дъждът в Асам пристигна една седмица откакто тропическият циклон Бипарджой удари западното крайбрежие на Индия, изтръгвайки дървета и преобръщайки електрически стълбове.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР