Северна и Южна Корея започнаха днес да премахват високоговорителите, които

...
Северна и Южна Корея започнаха днес да премахват високоговорителите, които
Коментари Харесай

Северна и Южна Корея премахват високоговорителите от двете страни на границата

Северна и Южна Корея започнаха през днешния ден да отстраняват високоговорителите, които бълваха агитация в региона на строго охраняваната граница сред двете страни, съобщи Ройтерс, като се базира на южнокорейското министерство на защитата.

Двете страни си дадоха обещание да подхващат тази мярка на историческата среща на високо ниво предходната седмица. Това са първите на практика, въпреки и дребни, стъпки по пътя към помиряването, отбелязва Ройтерс.

Южна Корея стартира да демонтира своите високоговорители в 14 ч (8 ч българско време). Активност на няколко места от другата страна на границата демонстрира, че Северна Корея е подхванала аналогични дейности.

В продължение на десетилетия, единствено с няколко спирания, двете Кореи разпространяваха пропагандни известия с високоговорители в региона на границата като форма на психическа война. Югът излъчваше вести, локални поп песни и рецензии към режима в Пхенян, а Северът осъждаше държавното управление в Сеул и възхваляваше социалистическата си система, отбелязва Ройтерс.

Южнокорейският президент Мун Дже Ин в това време помоли Организация на обединените нации да следи плануваното закриване на севернокорейския нуклеарен полигон "Пунгери ", заяви организация Йонхап.

Мун отправил тази молба по време на половинчасов телефонен диалог с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, съгласно представител на южнокорейския президент.

На междукорейската среща на върха в петък севернокорейският президент Ким Чен-ун даде обещание, че дефинитивно ще закрие нуклеарния полигон през май и ще предложения специалисти и публицисти от Южна Корея и Съединени американски щати, с цел да реализира по транспарантен метод процеса по демонтирането на оборудванията, употребявани за нуклеарни опити.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР