Северна и Южна Корея се договориха днес за уреждане на

...
Северна и Южна Корея се договориха днес за уреждане на
Коментари Харесай

Двете Кореи обсъждат срещи на семейства, разделени от средата на миналия век

Северна и Южна Корея се договориха през днешния ден за споразумяване на първите събирания от три години насам на фамилии, разграничени от Корейската война (1950-1953 г.), съобщи Асошиейтед прес.

За място на срещите, които ще се се състоят от 20 до 26 август т.г., е избран севернокорейският курорт Кунган - Диамантената планина, заяви южнокорейското министерство на националното обединяване след 9-часова среща сред делегации на двете страни. Именно там се състояха днешните диалози.

Всяка страна ще изпрати 100 участника в срещите. Инвалиди с мъчно напредване ще имат право и на втори родственик компаньон, оповестява Българска телеграфна агенция.

Тези срещи са една от стъпките, обещани от севернокорейския водач Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин при историческата им среща на върха през април, за възстановяване на връзките, влошени поради нуклеарната и ракетната стратегия на КНДР. Още тогава в Панминчжон двамата предложиха тези срещи, които постоянно са били доста прочувствени, да се състоят към 15 август - годишнината от независимостта на Корейския полуостров от японското колониално ръководство в края на Втората международна война през 1945 година

Последните срещи на разграничени фамилии се състояха през 2015 година, след което бяха прекратени поради утежняването на връзките сред Севера и Юга.

" Трябва да поставяме дейни старания за положителни резултати през днешния ден, като демонстрираме доверие и взаимно ценене ", сподели Пак Йон-ил - водач на севернокорейската делегация в днешните диалози. " Трябва също по този начин да се разделим с предишното и да вървим по пътя, който нашите водачи ни начертаха ", добави Пак, който е зам.-шеф на севернокорейската организация за поощряване на обединяването, наречена Комитет за спокойно обединяване на отечеството.

Според южнокорейските представители възобновяването на срещите сред членове на разграничени фамилии е " филантропичен и човешки въпрос ", изключително като се има поради, че доста от тези хора са към този момент над 80-годишни. Южна Корея се стреми също да възобнови видеоконферентните връзки и доставянето на писма сред фамилии, разграничени от границата.

От 2000 година насам са проведени към 20 такива събирания, в които близо 20 000 разграничени корейци са се срещнали с близки, а още към 4000 са общували с тях по видеовръзка като част от стратегия на изследователския институт на Хюндай.

До март тази година 56 % от общо 131 531 податели на молби в Южна Корея за присъединяване в такива срещи са умряли.

Освен за нов кръг от персонални срещи, южнокорейските представители се надяваха да обсъдят и проект за осъществяване на изследване, което да посочи броя на оживелите членове на разграничени от войната фамилии в Северна Корея и опцията за визити на родните им градове и за замяна на писма. Засега не е ясно дали тези въпроси са били обсъждани през днешния ден.

Поради огромния брой искащи Южна Корея употребява компютърна лотария, с цел да избира участниците в такива събирания, а за Северна Корея се счита, че избира своите участници въз основа на лоялността им към властническия режим в страната.

Още не е ясно и дали Пхенян още веднъж е повдигнал въпроса, поставян до момента като изискване за подновяването на срещите - Сеул да върне 12 севернокорейки, работили в севернокорейски ресторант в Китай и избягали групово в Южна Корея през 2016 година През май севернокорейската организация на Червения кръст настоя Южна Корея неотложно да върне дамите.

Връзките сред Севера и Юга се затоплиха след възстановяване на връзките сред КНДР и Съединени американски щати и първата среща на върха предходната седмица сред водачите на двете страни Ким Чен-ун и Доналд Тръмп в Сингапур.

Корейската война 1950-53 година приключи единствено с помирение, а не с кротичък контракт и механически двете страни към момента са във война.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР